Schildpadden spotten op Zakynthos

Schildpadden spotten doe je op Zakynthos! Zakynthos is hét Griekse schildpaddeneiland in de Ionische zee. De unieke flora en fauna en het zeewater met een temperatuur van 26 graden maken het de perfecte plek voor de Caretta Caretta schildpad. Lees hier alles over de Caretta Caretta schildpad, de beste plek om ze te spotten en wanneer het schildpaddenseizoen op Zakynthos start.

Waarom Zakynthos?

Jaarlijks worden er door de Caretta Caretta schildpadden zo’n 3.000 nesten gelegd op de zandstranden van Griekenland. Zestig procent van de Caretta Caretta schildpadden wordt geboren in Griekenland en veertig procent daarvan wordt geboren op het schildpaddeneiland Zakynthos. De temperatuur van de zee is in de zomer zo’n 26 graden, de wind op de Ionische zee is erg rustig, het zand is lekker warm om te broeden en de zee zit vol met zeenaaktslakken, krabben en andere weekdieren waar de schildpadden van smullen. Dit bij elkaar zorgt voor een perfecte omgeving voor de schildpadden en natuurlijk ook om te snorkelen.
Kust Zakynthos

De Caretta Caretta schildpad

De Caretta Caretta schildpad wordt ook wel de dikkopschildpad of onechte karetschildpad genoemd. De schildpad is stevig gebouwd, wordt tussen de 70 en 100 cm lang, weegt ongeveer 100 kg en komt voor in tropische, subtropische en gematigde zeeën. Zijn schild is hartvormig en roodbruin van kleur. Zijn schild kan bedekt zijn met algen waardoor de kleur wat minder goed zichtbaar is. Ze eten krabben, weekdieren en vis waar de zee vol mee zit. Met hun stevig gebouwde kaken kunnen ze weekdieren zoals slakken en mosselen makkelijk kapot bijten.

De vrouwtjes leggen iedere 2 tot 4 jaar zo’n 100 eieren. Helaas worden er maar 50 daarvan echt geboren. Als de eieren uitkomen en het zand koel is, racen de kleintjes richting de zee.

Op dit moment is de Caretta Caretta schildpad een bedreigde diersoort. Daarom heeft Zakynthos een National Marine Park laten vestigen om de flora en fauna op en rondom het eiland te beschermen.
Caretta Caretta schildpad

Waar heb je de meeste kans om schildpadden te spotten?

De meeste schildpadden zijn te zien aan de stranden in het zuiden van Zakynthos. Gerakas Beach is daar één van. Dit strand staat bekend als het ‘schildpaddenstrand’ vanwege de vele nesten. Aan het begin van het strand is een informatiecentrum waar je veel te weten komt over de schildpadden op het eiland. Op het strand zelf lopen vrijwilligers rond die helpen met het behoud van de nesten. Met plezier vertellen ze je nog wat extra dingen.
Schildpadden spotten
Het strand van Laganas is het belangrijkste strand voor de schildpadden om hun eieren te leggen. Hier is het National Marine Park. Op verschillende delen van het strand is het toegestaan om te snorkelen en duiken. Zo kun je zelf op zoek naar de schildpadden. Er zijn ook veel excursies mogelijk naar bijvoorbeeld Marathonisi. Dit is een eilandje dat ten zuidoosten van Zakynthos ligt. Hier heb je de grootste kans om schildpadden te spotten. Als je de massazoektocht met excursies wilt vermijden, kun je zelf een bootje huren en op avontuur gaan. Duik het water in en ga snorkelen met de schildpadden van Zakynthos.
Anderen plekken op Zakynthos waar je goed schildpadden kunt spotten, zijn: Navagio Beach, Agios Sostis, Sekania en Kalamaki Beach.

Bekijk ons aanbod in Kalamaki en Agios Sostis en wie weet zie jij binnenkort Caretta Caretta schildpadden op het strand voorbij kruipen.

Regels voor het snorkelen met schildpadden

Snorkelen met schildpadden, wie wil dat nu niet? Zo dicht mogelijk bij deze mooie dieren komen en je mee laten drijven door de zee. Klinkt als een sprookje, maar dat is het helaas niet. De Caretta Caretta schildpad is namelijk een bedreigde diersoort. Het is dus belangrijk dat je te allen tijde minstens 2 meter afstand neemt als je ze ziet zwemmen. Aanraken mag absoluut niet!

Ga je met schildpadden zwemmen, zorg dan dat je geen zonnebrand draagt, je rustig zwemt naast de schildpadden en geen plastic achterlaat in de zee. De schildpadden denken dan een lekker kwalletje te zien, maar eigenlijk is het een snoeppapiertje dat ze opeten.

Als je meegaat met een excursie krijg je nog verdere uitleg van de instructeur. Neem overigens nooit zomaar advies aan van mensen op strand, dit kunnen mensen zijn die geen verstand hebben van de schildpadden.

Beste seizoen om schildpadden op Zakynthos te spotten

Het beste seizoen om schildpadden te spotten op Zakynthos is van half mei tot half oktober. Dan paren de schildpadden, leggen ze eieren en komen de eieren uit. In die periode is de kans dus het grootst om een kopje voorbij te zien komen. Van september tot half oktober komen de gelegde eieren uit en kruipt het schildpaddeneiland Zakynthos vol.
Baby schildpadden
Over het algemeen is de kans om de schildpadden op Zakynthos te spotten redelijk groot, vooral in de actieve maanden (mei, juni en juli). Vind jij het snorkelen met schildpadden op Zakynthos nog niet genoeg? Bekijk dan snel alle andere leuke activiteiten op het eiland en boek je reis naar Zakynthos tijdens het schildpaddenseizoen!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie