Schildpadden spotten op Curaçao

Op Curaçao hoef je je nooit te vervelen. Het eiland heeft prachtige stranden en betoverende plekken. Maar wist je dat je op Curaçao ook schildpadden kunt spotten? Aan de rand van het dorpje Westpunt vind je Playa Grandi (ook wel Playa Piscado genoemd). Dit strandje is de ideale plek om te zwemmen met deze prachtige zeedieren. In dit artikel lees je er alles over. Welke schildpadden kun je spotten op Curaçao en waar moet je op letten? Lees snel verder!

Schildpadden spotten bij Playa Grandi

Helemaal in het noordwesten van Curaçao vind je Westpunt. Een dorpje dat vooral bestaat uit vakantiehuisjes van Nederlanders en inwoners van Willemstad. Aan de rand van dit dorpje vind je verschillende leuke stranden, waaronder Playa Grandi.

Playa Grandi is op zich geen bijzonder strand. Er ligt veel afgebroken koraal en er is weinig zand. Om te zonnen kun je dus beter een ander strand uitkiezen. Wat Playa Grandi zo’n populaire plek maakt, is omdat je er heel vaak schildpadden kunt spotten!

’s Morgens vroeg gaan lokale vissers hier de zee op. Aan het eind van de ochtend komen ze terug met de vangst van de dag. Deze maken ze ter plekke schoon en de restjes worden terug de zee ingegooid. Dit is waarschijnlijk de reden dat het hier krioelt van de schildpadden.

Als één van de weinige stranden is Playa Grandi gratis te bezoeken. Zelfs het parkeren is gratis. Door het gebrek aan zand is het hier wel lekker om een strandbedje te huren. Voor een hele dag kost dit 10 Antilliaanse gulden per bedje. Dit is omgerekend zo’n 5,40 euro.

Welke schildpadden vind je bij Playa Grandi?

Ga je schildpadden spotten op Curaçao, dan is de kans groot dat je de groene zeeschildpad en de karetschildpad tegenkomt.

Groene zeeschildpad

De groene zeeschildpad staat ook wel bekend als de soepschildpad. De reden voor die bijnaam is een beetje treurig. De groene zeeschildpad werd vroeger namelijk op grote schaal gevangen en bereid tot soep. Mede hierdoor wordt dit diersoort met uitsterven bedreigd.

Het schild van de volwassen groene zeeschildpad is gemiddeld 90 tot 100 centimeter lang en heeft de vorm van een hart. De jonge groene zeeschildpadden hebben een bultig schild. Naarmate het dier ouder wordt, wordt het schild gladder en langwerpiger. De kleur van het schild is groen, maar kan ook bruin zijn.

Karetschildpad

De karetschildpad is een middelgrote schildpad en heeft een schildlengte van ongeveer 90 centimeter. Je kunt de karetschildpad herkennen aan zijn overlappende schilden en hoekige uitsteeksels aan de achterzijde. Daarnaast heeft de bek van deze zeeschildpad iets weg van die van een papegaai.

Wist je dat? De karetschildpad wordt ook wel de echte karetschildpad genoemd. Er bestaat ook een onechte karetschildpad, namelijk de Caretta Caretta. Deze schildpad kun je spotten op Zakynthos.

Waar moet je op letten als je schildpadden gaat spotten op Curaçao?

Eerder vertelde ik al dat de groene zeeschildpad een bedreigde diersoort is. Bij de karetschildpad is de situatie nog kritieker. Daarom is tijdens het spotten belangrijk om rekening met ze te houden.

  • Raak de schildpadden nooit aan. Schildpadden voelen zich bedreigd als ze door mensen worden aangeraakt. Hierdoor kunnen ze je flink bijten. De kaken van de bek van sommige schildpadden zijn zo sterk dat ze een kettingslot kunnen doorbijten. Daarnaast kan de zonnebrand op je lichaam de schildpadden ernstig ziek maken.
  • Houd gepaste afstand. Ook als je te dichtbij komt kunnen schildpadden gestrest raken. De zee is groot genoeg voor iedereen! Schildpadden op Curaçao zijn wettelijk beschermd. Het is dan ook verboden om ze aan te raken of te hinderen.
  • Pas op met zonnebrand. Zonnebrand is slecht voor schildpadden en kan ze ernstig ziek maken. Besluit je te gaan zwemmen met schildpadden, dan kun je het best in de schaduw blijven en even geen zonnebrand gebruiken.
  • Laat geen rotzooi achter op het strand. Rotzooi dat op het strand wordt achtergelaten belandt uiteindelijk in de zee. Schildpadden zien dit aan als voedsel en eten dit dus op. Vervolgens eten ze niets voedzaams meer, wat uiteindelijk zal leiden tot hun dood.

Tot slot

Wil je schildpadden spotten op Curacao, dan kan dat bijna altijd op Playa Grandi. Op dit kleine strandje aan de rand van Westpunt krioelt het overdag van deze prachtige zeedieren. Schildpadden zijn van zichzelf geen agressieve dieren en zullen je daarom niets doen, zolang je maar op gepaste afstand blijft.

Vertel anderen over dit artikel!
Auteur: Ivo de Zorzi

Ivo de Zorzi

Als SEO-specialist bij Corendon is het mijn dagelijkse taak is om zoekmachines te temmen en websites te laten stralen. Maar als ik niet bezig ben met het onderzoeken van de beste zoekwoorden, ben ik op ontdekkingstocht naar de mooiste en zonnigste vakantiebestemmingen.