Wat te doen op Zakynthos? Excursies & activiteiten Zakynthos

Het populaire Zakynthos ligt in de Ionische Zee ter hoogte van het Italiaanse eiland Sicilië. Dit stukje Griekenland behoort tot de Ionische Eilanden en wordt ook vaak Zante genoemd. Veel zonzoekers gaan in de zomermaanden naar deze heerlijke bestemming toe. Wie voornamelijk komt voor de excursies en activiteiten op Zakynthos kan het beste in het voor- of najaar genieten van een vakantie naar dit stukje Griekenland. Maar wat is er eigenlijk te doen op Zakynthos?

#1 Navagio Beach

Je hoeft er niet eens te zijn geweest of je weet dat Zakynthos bekend staat om het scheepswrak. Het wrak ligt waarschijnlijk al sinds 1980 bij Navagio Beach waar het in de baai op de klippen liep. De bemanning heeft het schip verlaten. Ze gebruikten het waarschijnlijk voor de smokkel van sigaretten van Turkije naar Italië en werden, zoals het verhaal gaat, verrast door de Griekse kustwacht. Het prachtige witte strand van Shipwreck Beach steekt mooi af tegen de azuurblauwe zee. De schilderachtige baai krijgt door de kalkstenen rotsen en kliffen een mysterieuze uitstraling. Deze droomlocatie is de meest gefotografeerde baai van het hele Griekse eiland.
Navagio Beach

#2 Marathonisi

Marathonisi is een klein eilandje ten zuiden van Zakynthos, in de baai van Laganas. Het eiland wordt ook wel ‘schildpaddeneiland’ genoemd, omdat het de broedplaats is van de Caretta-Caretta schildpadden. Op het zandstrand van dit beschermde natuurgebied komen in de zomernachten de schildpadden aan land om hun eieren te leggen. Het is dan ook ten strengste verboden om ’s nachts op het eiland te zijn als toerist of bewoner van Zakynthos. Aan de andere kant van het eiland bevinden zich rotsen en meerdere grotten. Met speciale (boot)excursies kun je de schildpadden zien of naar de grotten varen waar je als toerist mag zwemmen.
Schildpad

#3 Wijngaard

Naast het toerisme is de voornaamste inkomstenbron van Zakynthos de wijnbouw. Je vindt op dit eiland dan ook diverse uitgestrekte wijngaarden. De wijnen zijn internationaal wat minder bekend, maar er worden op dit eiland al eeuwenlang biologische wijnen geproduceerd met inheemse druivenrassen. Kies voor een andere activiteit dan normaal en ga voor een bezoek aan het Grampsas wijnhuis in luwte van het hoge Vrachionas gebergte. Je wordt bij het authentieke wijnhuis hartelijk ontvangen door de familie. Een rondleiding is gratis en tegen een kleine betaling kun je genieten van een wijnproeverij.
Druiven

#4 Agios Sostis

Wat te doen op Zakynthos als je met je liefje op vakantie bent? Nou, dat is simpel! Ga naar het eilandje Agios Sostis, onder velen bekend als Cameo Island. Dit eilandje is ontstaan na de aardbeving in 1953 waardoor het loskwam van het vasteland. Inmiddels is het via een brug weer verbonden met de plaats Laganas op Zakynthos. Op dit kleine stukje land worden vele bruiloften gehouden. De rustige sfeer, de ongekend mooie omgeving en de witte, wapperende doeken zorgen voor de ideale trouwbestemming!
Agios Sostis

#5 Laganas

Ben je helemaal tot rust gekomen op Agios Sostis of houd je meer van drukte? Dan ga je naar het zuidelijk gelegen Laganas. Vanuit de haven van deze plaats vertrekken vele boottochten naar verschillende bestemmingen zoals het schildpaddeneiland Marathonisi.

Laganas is de ideale plek als je wel houdt van wat reuring. Het uitgaansleven is hier erg goed, er zijn dan ook dagelijks vele toeristen hier te vinden. Voor het uitgaan schuif je aan in een restaurantje of op een terrasje. Vlakbij zijn voldoende stranden te vinden, maar omdat sommige stranden broedplaatsen zijn voor de schildpadden mogen hier geen activiteiten plaatsvinden.

Je vindt in Laganas ook het voorheen mooiste gebouw van het eiland, kasteel Sarakíno. De aardbeving heeft zoveel sporen achtergelaten dat er nu alleen nog een ruïne is.
Laganas

#6 Banana Beach

Voor de echte watersportfanaat is Banana Beach the place to be! Alle watersporten die je je kunt bedenken, worden hier aangeboden. Het langste zandstrand ligt op het schiereiland Vasilikos. Je vindt er twee grote beach clubs: Casa Playa en Banana Baya. In de clubs wordt loungemuziek gedraaid, maar er zijn ook regelmatig optredens van (inter)nationale DJ’s. In de zomer is het een drukte van jewelste met voornamelijk toeristen uit de badplaats Argassi. Vanuit deze badplaats en Laganas en Kalamaki gaat er in de zomermaanden een gratis bus naar Banana Beach.
Banana Beach

#7 Olijfoliefabriek

Na alle bekende bezienswaardigheden op Zakynthos moet je ook zeker een bezoek gebracht hebben aan een olijfoliefabriek als Aristeon. Ontdek het heel proces van olijfolie maken en lik je vingers af bij het zelfgemaakte brood mét olijfolie. Denk nu niet alleen aan de standaard olijfolie die je elke avond gebruikt bij het bereiden van het diner, ze maken hier ook olijfolie met verschillende smaakjes. Wat dacht je van olijfolie met een vleugje sinaasappel of citroen?
Olijfbomen

#8 Kampi en Keri

De bergdorpjes Kampi en Keri staan bekend om hun fenomenale zonsondergang. Doordat beide plaatsjes een stuk hoger liggen, heb je een prachtig uitzicht! De verschillende kleuren weerspiegelen in zee en zorgen voor de mooiste plaatjes. Je vindt Kampi in het westen bij Porto Schiza en Keri een aantal kilometer ten zuidwesten van Zakynthos-Stad.
Keri

#9 Zakynthos-Stad

Natuurlijk staat Zakynthos-Stad ook op je to do list van activiteiten op Zakynthos, al is het om er alleen maar even de Griekse sfeer te proeven. Want daarnaast is er nog zoveel meer te doen! De hoofdstad ligt aan de voet van de Stranis heuvel. Vanaf het Venetiaanse Kastro heb je een mooi uitzicht over de stad, de haven en het wat verderop gelegen Argassi. Het kasteel is goed onderhouden en dat is te zien aan de indrukwekkende muren. Niet alleen overdag maar ook ’s avonds met de verlichting van de stad is dit echt een van de meest fotogenieke plekjes van Zakynthos-Stad!

Slenter door de straatjes, struin over het historische Dionysios Solomos plein en het Agios Markos plein of plof neer op een terrasje voor een lekkere koffie. Geef je ogen de kost tijdens een wandeling door de culturele stad en komen fraaie gebouwen tegen als de openbare bibliotheek, het Byzantijnse museum, het gemeentehuis, bankgebouwen en het Solomos museum.
Zakynthos-Stad

#10 Nougat

Wist je dat de inwoners van Zakynthos gek zijn op mantolato nougat? Onder het mom van ‘je bent op vakantie dus je moet alles proberen’ ga je natuurlijk naar de nougatfabriek! Dit traditionele product wordt al jarenlang lokaal geproduceerd. Het wordt gemaakt van eiwit, amandelen, een klein beetje suiker en heel veel honing. Volg een workshop en kijk mee met elke stap in het productieproces. Vergeet je niet een aantal van deze verrukkelijke snoepjes mee te nemen voor het thuisfront?
Nougat

Deze top 10 geeft je een goed beeld van de activiteiten en excursies die je tijdens je vakantie op Zakynthos kunt doen. Dit is nog maar een greep uit het aanbod, het eiland heeft nog zoveel meer te bieden! We raden aan om sowieso een autootje (voor een aantal dagen) te huren om naast de hotspots ook de onbekende plaatsjes, baaitjes en winkeltjes te verkennen. Ga je met Corendon mee naar Zakynthos? Bekijk ons gehele aanbod hier!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie