Het betoverende scheepswrak van Zakynthos: Een diepe duik in Shipwreck Beach

Het is een beeld dat je ongetwijfeld al eens bent tegengekomen tijdens je zoektocht naar een vakantie in Griekenland: de adembenemende baai van Zakynthos, beter bekend als “Shipwreck Beach” of “het Scheepswrak van Zakynthos”. Deze paradijselijke plek, ingeklemd tussen indrukwekkende kalkstenen kliffen en een felblauwe zee, is niet voor niets een van de meest gefotografeerde locaties van Griekenland. Maar wat maakt deze plek zo uniek? Dat is het mysterieuze scheepswrak dat hier begin jaren ’80 aanspoelde.

Hoe komt het Shipwreck op het strand?

Het verhaal gaat dat dit beroemde scheepswrak van Zakynthos in betere tijden als handelsboot naar Turkije voer om sterke drank en illegale rookwaar te laden. De kapitein van het smokkelaarsschip wilde de goederen in de internationale wateren brengen om ze vervolgens te verkopen. Door slecht weer raakte de boot echter vlak bij Zakynthos in de problemen: de motor stopte ermee en het onfortuinlijke schip was niet meer te besturen, kapseisde en belandde uiteindelijk op het strand.

Het scheepswrak van dichtbij

Als een duveltje uit een doosje kwamen de lokale bewoners van de dorpen het strand opgerend vanwege de gigantische hoeveelheid in zee drijvende dozen sigaretten. Er wordt zelfs gezegd dat met de vissersbootjes zoveel sterke drank en sigaretten uit het water zijn opgepikt, dat het maandenlang feest is geweest!

Shipwreck Beach Zakynthos

Het scheepswrak kon niet worden geborgen door de geïsoleerde locatie tussen de steile kliffen en de zee. Ondertussen bereikte het nieuws van het aangespoelde schip de rest van de wereld en wilden hordes toeristen maar al te graag deze mooie baai met het scheepswrak van Zakynthos met eigen ogen zien. Een nieuwe attractie was ‘geboren’. Sindsdien is het door de Grieken genoemde scheepswrak ‘Navagio’ op ‘Shipwreck Beach’, de meest bezochte plek op Zakynthos.

Hoe kom je bij het uitkijkpunt van Shipwreck Beach?

Je snapt ondertussen wel dat een bezoek aan het vergane schip in een baai aan de noordwestkust van Zakynthos een absolute aanrader is. Je kunt een auto huren en naar het uitkijkpunt rijden of meegaan met een georganiseerde bootexcursie. Navagio Shipwreck Beach ligt tussen de plaatsjes Anafonitria en Volimes. Ga je met de auto, volg dan de weg door Anafonitria. Voorbij Anafonitria zie je borden met ‘Shipwreck’ langs de kant van de weg. Die leiden je echter naar boottochten die vanaf verschillende punten vertrekken. Is je einddoel het uitzichtpunt, blijf dan de weg volgen totdat je een scherpe haarspeldbocht schuin naar links maakt. Alleen zo kom je bij het beroemde viewpoint. Rijd je vanuit Volimes dan moet je na een kleine 2 kilometer de weg naar rechts aanhouden.

Zijaanzicht van het scheepswrak op Zakynthos

Boven het scheepswrak is een uitkijkpunt gebouwd waarvandaan je schitterende foto’s kunt schieten. Wil je een nóg beter uitzicht en heb je geen last van hoogtevrees, loop dan een stukje verder in zuidelijke richting langs een steile afgrond. Ga je bij avond, dan wacht je als beloning een fenomenale zonsondergang.

Hoe kom je bij Navagio Beach?

Wil je echt zelf voet zetten op het strand van Navagio Bay, ga dan mee op een van de excursies waarbij je per boot naar het strand vaart. Alleen de tocht ernaartoe is al fantastisch: vanaf zee heb je een adembenemend uitzicht op de immens hoge kliffen en het spierwitte kiezelstrand met het aangespoelde oude scheepswrak. Het water is felblauw vanwege de combinatie van de witte kalkstenen rotsen en het witte zand op de bodem van de zee. Het zonlicht zorgt er voor dat de baai er elke dag weer totaal anders uitziet. Aangekomen op het kiezelstrand kun je op je gemak het wrak van binnen en buiten bekijken en een verkoelende duik nemen in het helderblauwe water van de Ionische Zee.

Ben je een echte Griekenland fan en wil je deze beroemde droomlocatie van Zakynthos ook met eigen ogen zien? Bekijk dan snel ons supervoordelige aanbod aan vakanties naar Zakynthos.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Desiré Jager