Vaccinaties & inentingen Bali: is het nodig?
Een heerlijke vakantie naar het tropische Bali op de planning. Accommodatie geboekt en je inpaklijstje is geschreven. Jij bent er helemaal klaar voor! Denk je… Want het is ook belangrijk om voor vertrek te controleren of een bezoek aan Bali gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk: ook voor je gezondheid. Maar heb je een inenting voor Bali nodig en zo ja, welke? Je leest het hier!
Verplichte inentingen Bali
Verschillende infectieziekten die voor komen op Bali zijn gemakkelijk te bestrijden met een vaccinatie. Maar is een vaccinatie voor Bali wel of niet verplicht?
De enige vaccinatie die verplicht is om te halen is de inenting tegen gele koorts. Echter, dit is alleen verplicht wanneer je in de zeven dagen voor je Indonesië aandoet een bezoek hebt gebracht aan een land waar gele koorts voor komt. Gele koorts komt voor in diverse landen in Zuid-Amerika en Afrika.
Maar neem altijd het zekere voor het onzekere en benader een aantal weken voor vertrek Reisprik, een landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor reizigersadvisering en vaccinaties. Momenteel bestaat het netwerk uit meer dan 130 praktijken verspreid over heel Nederland, dus er is altijd wel een praktijk bij jou in de buurt. Bij ieder consult worden je reisbestemming, de duur en omstandigheden van de reis en je persoonlijke gezondheidstoestand betrokken.
Aanbevolen inentingen Bali
Is een vaccinatie voor Bali echt nodig? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er, naast de inenting tegen gele koorts in uitzonderlijke gevallen, geen verplichte vaccinaties voor Bali. Wel zijn er een aantal inentingen die worden aanbevolen voordat je in het vliegtuig stapt naar dit tropische eiland. Wij hebben deze voor je op een rijtje gezet:
- Difterie, tetanus en polio (DTP)
De DTP-inenting beschermt tegen difterie, tetanus (ook wel kaakklem) en polio (ook wel kinderverlamming). Difterie wordt overgebracht door een bacterie via hoesten, waarna verschijnselen als koorts, keelpijn en hangerigheid optreden. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die overal ter wereld voorkomt in straatvuil en aarde en het poliovirus kan je treffen door slechte hygiëne. Het virus wordt overgebracht via ontlasting naar de mond en in sommige gevallen via hoesten. Het is aangeraden om de DTP-inenting minimaal één tot twee weken voor vertrek naar Bali te halen.
- Hepatitis A
Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht, is een ontsteking aan de lever veroorzaakt door een virus. Onder andere een slechte hygiëne en rauw of bedorven voedsel kan ervoor zorgen dat je besmet raakt met het virus. Verschijnselen als griep, hoofdpijn, een slechte eetlust en pijn rond de lever worden gevolgd door geelzucht. Het is aangeraden om de Hepatitis A inenting minimaal twee weken voor vertrek naar Bali te halen.
Daarnaast adviseert Reisprik in uitzonderlijke gevallen een vaccinatie voor Bali tegen de mazelen en Japanse encefalitis:
- Bof, mazelen en rode hond (BMR)
De BMR inenting geldt voor reizigers alleen voor de mazelen. In Nederland is bijna iedereen, geboren na 1974, als kind hiertegen ingeënt. Ben je geboren voor 1965? Dan is de kans groot dat je de mazelen al gehad hebt, dus is een inenting ook niet nodig. Reizigers geboren tussen 1965 en 1975 krijgen mogelijk het advies om de BMR inenting te halen voordat zij in het vliegtuig naar Bali stappen. Het is aangeraden om de BMR inenting minimaal twee weken voor vertrek naar Bali te halen. - Japanse encefalitis
Japanse encefalitis, een ziekte overgedragen door een muggenbeet met tot gevolg (mogelijk) een hersenontsteking, komt weinig voor bij reizigers en wordt enkel aangeraden aan vakantiegangers werkzaam in een specifieke beroepssector (waaronder antropologen, biologen en landbouwdeskundige). Het is aangeraden om de Japanse encefalitis inenting minimaal zes weken voor vertrek naar Bali te halen.
Verblijf langer dan drie maanden
Verblijf je langer dan drie maanden op dit prachtige en idyllische eiland? Dan worden de volgende vaccinaties voor Bali extra aangeraden:
- Buiktyfus;
- Hepatitis B;
- Rabiës (hondsdolheid);
- Tuberculose.
Malaria op Bali
Bali is het enige eiland van Indonesië waar geen malaria voorkomt. Het is wel aan te raden zoveel mogelijk anti muggenmaatregelen te treffen zoals een crème of spray met DEET, een geïmpregneerde reisklamboe en bedekkende kleding mee te nemen. Ook in het geval van malaria en de maatregelen hiertegen is het belangrijk om je persoonlijk te laten informeren door een huisartsenpraktijk, aangesloten bij Reisprik.
Tips om besmetting te voorkomen
Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen. Daarom hebben wij nog een aantal tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om besmetting van een virus of bacterie tijdens je vakantie op Bali te voorkomen. Doe er je voordeel mee!
- Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van zoogdieren om besmetting te voorkomen;
- Haal geen (zwerf)dieren aan. Een beet, lik of krab kan rabiës (hondsdolheid) tot gevolg hebben, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan het populaire Monkey Forest in Ubud;
- Denk aan je persoonlijke hygiëne en was je handen regelmatig. In het bijzonder voor het eten en na een toiletbezoek;
- Drink geen water uit de kraan;
- Zorg ervoor dat vis en vlees goed doorbakken of gekookt is. Ben je er niet zeker van? Eet het voedsel dan niet op;
- Bedek je huid zoveel mogelijk met kleding, vooral in de ochtend-/avondschemer, en smeer je goed in met een antimuggenmiddel met DEET;
- Hoewel er geen malaria voor komt op Bali is een gewone muggenbeet ook vervelend. Wil je ’s nachts niet het risico lopen op gestoken te worden? Neem dan een geïmpregneerde reisklamboe mee van huis.
Alle informatie over gezondheid in het buitenland vind je hier.