Nusa Penida bezoeken vanaf Bali

Wie dacht dat Nusa Lembongan het Balinese paradijs is, heeft het mis. Het zusje van dit eiland, Nusa Penida, is the place to be voor een droomtrip. Dit prachtige groene eiland met steile rotsen en goudgele stranden ligt ook voor de kust van Bali. Staat ‘ie al op je lijstje? Wij vertellen je hoe je gemakkelijk Nusa Penida bezoekt vanaf Bali.

Het eiland Nusa Penida is zo’n 20 kilometer lang en 12 kilometer breed. Het heeft een oppervlakte van 203 vierkante kilometer en is populair bij wandelaars, natuurliefhebbers en duikers. Rondom het eiland vind je een rijk onderwaterleven. Als je gaat snorkelen of duiken kom je geregeld zeeschildpadden, mantaroggen en walvishaaien tegen. Check nog wel even waar je het beste te water kunt, want sommige dieren zwemmen hier niet het hele jaar.
Mantarog

Hoe kom je er?

Nusa Penida ligt ten zuiden van het eiland Bali en is vanuit hier eenvoudig te bereiken. Je kunt vanaf Padang Bai met een snelle boot, maar de gemakkelijkste route is toch via het strand van Sanur. Voor een paar honderdduizend Indonesische Roepia boek je een one way ticket bij een van de stands en pak je de boot.

Vanuit de haven van Sanur vertrekken dagelijks tientallen boten naar Nusa Lembongan, maar slechts een paar varen er naar Nusa Penida. Een tochtje duurt ongeveer 45 minuten. De wegen op het eiland zijn slecht begaanbaar en dus een behoorlijke uitdaging. Maar dat betekent wel dat er hier nog veel fijne, bijna onontdekte plekken te vinden zijn. Dat maakt je vakantie op dit ongerepte eiland toch nét wat specialer.

Wat moet je zien op Nusa Penida?

Dat Nusa Penida een uitstekende bestemming is voor iedereen die gek is op de natuur, er graag op uit trekt en liever niet naar plekken toegaat waar je hordes (Nederlandse) toeristen tegenkomt, spreekt voor zich. Maar wat zijn nu plekken die je echt gezien moet hebben als je vanaf Bali naar Nusa Penida gaat? Pak een scooter of ga te voet en ontdek alles op je eigen tempo. Vergeet in ieder geval deze bezienswaardigheden niet:

Kelingking Beach
Het bekende plaatje van de rots in de vorm van een dinosaurushoofd vind je bij Kelingking Beach, in het zuidwesten van het eiland. Dit fotogenieke strand biedt je fantastische uitzichten over zee en het laatste gedeelte van het eiland. Misschien zie je nog wel mantaroggen zwemmen! Leuke bijkomstigheid: vergeleken met andere weggetjes is dit strand nog best makkelijk te bereiken per scooter. Wil je naast het fenomenale uitzicht ook echt naar het strand, dan kun je met een steile trap naar beneden. De beste tijd om Kelingking Beach te bezoeken is ’s morgensvroeg of in de late namiddag.
Kelingking Beach
Manta point Nusa Penida
Bali heeft diverse plekken om te snorkelen en duiken, maar wie echt een mooie onderwaterwereld wilt zien, moet eigenlijk naar Nusa Penida. Vele vakantiegangers met een PADI-pasje pakken dan ook de boot richting dit eiland. Je vindt er namelijk een groot aantal mantaroggen. Hoewel je ze op diverse plekken rondom het eiland kunt spotten, zijn er een aantal punten aangewezen als manta point. De beste plek is de manta point in het zuiden van Nusa Penida. Het kost wat wilskracht om bij het uitzichtpunt te komen, maar als je er eenmaal bent, kun je wel genieten van deze extreem grote en flexibele roggen.

Bij het uitzichtpunt zijn twee uitstekende plekken om deze vissen van soms wel vier meter breed te zien zwemmen. De manta point van Nusa Penida is wereldwijd bekend en wordt vaak de manta point van Bali genoemd.

Broken Beach Nusa Penida
Ook de weg naar Broken Beach op Nusa Penida is er een waar je flink je best voor moet doen. Door de vele modder en slechte wegen (alleen de hoofdweg op het eiland is vernieuw) ben je wat langer onderweg. Maar eenmaal aangekomen bij Broken Beach ben je dit al snel vergeten. Broken Beach is samen met Angel’s Billabong een veelbezochte bezienswaardigheid tijdens de tours op Nusa Penida vanwege de ligging nabij de haven. Maar dit betekent niet dat je het uitzicht met een groot aantal toeristen moet delen.
Broken Beach
Broken Beach bestaat uit een indrukwekkende boog van rotsen. Een soort kloof, de rots is eigenlijk ‘gebroken’. Door de kloof, of onder de boog door, stroomt het water vanuit zee. Het is een prachtig gezicht en zeker de moeite waard om hier even te stoppen!

Loop je een paar minuten over het pad naar beneden, dan kom je uit bij Angel’s Billabong. Dit is een natuurlijke infinity pool in zee met extreem helder water. De zee kan behoorlijk ruig zijn met hoge golven die tegen de rotsen aan klappen. De laatste jaren zijn hier helaas mensen overleden doordat ze gegrepen werden door de golven en met de stroming zo de zee in getrokken werden. Wees dus op je hoede. Houd voldoende afstand van de kant, ook zo kun je extreem genieten van dit mooie natuurwonder.
Broken Beach bovenaf

Goed georganiseerd op reis naar Bali en omgeving

Wil je Bali graag ontdekken, maar ga je liever met een goed georganiseerde trip mee? Dat is bij Corendon helemaal geen probleem. Voor iedereen die wat meer van Indonesië wil zien, kan kiezen voor een combinatiereis. Tijdens onze combinatiereizen, de naam zegt het al, combineer je een aantal plaatsen. Je verblijft een aantal nachten in het ene plaatsje en reist dan met de groep door naar het volgende plaatsje. Een ontzettend leuke manier om een totaal andere cultuur te proeven.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie