De mooiste piramides van Egypte

Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan Egypte denkt? Juist, piramides! Op meerdere plaatsen in dit mooie land vindt je deze bijzondere bouwwerken terug. De grote vraag is natuurlijk, wat zijn nou echt de mooiste piramides van Egypte? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Piramides van Gizeh

De piramides van Gizeh behoren tot de bekendste bouwwerken ter wereld. Als je onderstaande foto bekijkt, weet je meteen waarom. Hier bevindt zich de wereldberoemde sfinx met het verweerde hoofd. Deze figuur heeft eeuwenlang blootgestaan aan wind, regen en zandstormen, waardoor het nu alleen nog maar een ruwe vorm is. De Piramides van Gizeh bestaan uit 3 enorme bouwwerken, welke behoren tot de 7 wereldwonderen uit de oudheid. Hiermee zijn ze het enige antieke wereldwonder want nog steeds bestaat.  De Piramide van Cheops is de grootste en meest bekende van het stel. Met recht zijn de piramides van Gizeh de mooiste piramides van Egypte te noemen.

Piramides van Gizeh

Piramides van Sakkara

Zo’n 30 kilometer ten zuiden van Caïro bevinden zich de piramides van Sakkara. De oudste piramide in de geschiedenis van Egypte is hier te vinden. Djoser, één van de grote farao’s van Egypte, liet in Sakkara een trappenpiramide bouwen. Na hem volgden maar liefst 16 andere heersers die hier ook een piramide bouwden. Er zijn 11 van de 16 piramides bewaard gebleven. Deze zijn nu dus nog steeds te bezichtigen bij Sakkara.

Piramides van Sakkara

Piramides van Dasjoer

Midden in de woestijn liggen de piramides van Dasjoer. Sommige van deze bouwwerken hebben precies de vorm die je zou verwachten van een piramide, terwijl andere een wat boller uiterlijk hebben. Hier vind je twee van de oudste, nog bestaande piramides van Egypte, welke gebouwd zijn voordat de magnifieke piramides van Gizeh werden ontwerpen. Dit betekent dat de piramides van Dasjoer een leerschool waren voor de oude Egyptenaren: naar aanleiding van hun ervaringen hier, hebben ze hun techniek geperfectioneerd. Juist omdat je hier zo goed de evolutie van de piramide kunt zien, horen de piramides van Dasjoer ror de mooiste piramides van Egypte.

Piramides van Dasjoer

Piramides van Aboesir

Bij de stad Aboesir liggen maar liefst 14 piramides. Deze zijn gebouwd in de 5e dynastie en dus zijn ze nieuwer dan de piramides van Dasjoer en Gizeh. Je zou verwachten dat de constructie daarom beter is en dat de piramides groter zijn. Niets is minder waar. De piramides van Aboesir zijn een stuk slechter geconstrueerd en ook zijn ze bij lange na niet zo groot als hun voorgangers. Dit kan betekenen dat het in deze dynastie economisch een stuk minder goed ging.

Piramides van Aboesir

Tempels van Luxor

Bezichtig jij ook graag iets anders? Dan is het een aanrader om het graf van de bekendste farao aller tijden te bezoeken . Bij de stad Luxor werd in 1922 het graf van Tutanchamon ontdekt en sindsdien is dit een ware trekpleister voor toeristen vanuit de hele wereld. Naast het graf van Tutanchamon, vind je hier ook de tempels van Hatsjepoet en Medinet Haboe, twee enorme bouwwerken midden in de woestijn. Ondanks dat dit geen piramides zijn, zijn de tempels van Luxor zeker een bezoekje waard!

Tempel in Luxor

In Egypte vallen ontzettend veel unieke bouwwerken te bewonderen. Wat ons betreft zijn dit de mooiste piramides van Egypte. Ben jij nu geïnspireerd geraakt om op vakantie te gaan naar Egypte? Kijk dan eens naar onze reizen naar Egypte!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie