Vaccinaties & inentingen Egypte: is het nodig?

Ook een vakantie aan de Rode Zee als vooruitzicht? Dat wordt genieten geblazen! Heb je naast alle voorbereidingen voor het inpakken van je koffer ook gekeken of je een vaccinatie voor Egypte nodig hebt? Het is natuurlijk belangrijk om te weten of een bezoek aan dit prachtige vakantieland gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Wij hebben het makkelijk gemaakt en alle eventuele inentingen voor Egypte voor je op een rijtje gezet. Check het snel zodat je onbezorgd op reis kunt!

Verplichte inentingen Egypte

Een aantal infectieziekten die voorkomen in Egypte zijn gelukkig makkelijk te bestrijden met een vaccinatie. Maar is een vaccinatie voor Egypte wel of niet verplicht?
De enige verplicht vaccinatie is die tegen gele koorts, maar alleen als je uit een risicoland voor gele koorts komt of daar transit bent geweest. Bijvoorbeeld de landen Eritrea, Somalië, Rwanda, Zambia en Tanzania. De adviseur van de GGD kan je hier alles over vertellen. Doe dit een aantal weken voor vertrek naar Egypte zodat er voldoende tijd is om de juiste inentingen toe te dienen, afhankelijk van de aard en duur van je reis en je eigen gezondheidssituatie.

Strand Egypte

Aanbevolen inentingen Egypte

Is een vaccinatie voor Egypte echt nodig? Naast een vaccinatie tegen gele koorts in uitzonderlijke gevallen zijn er geen andere verplichte inentingen voor Egypte. Wel wordt er door de GGD een aantal vaccinaties aangeraden als je naar deze vakantiebestemming gaat:

 • Difterie, tetanus en polio (DTP)
  De DTP-inenting beschermt tegen difterie, tetanus en polio (ook wel kinderverlamming). Difterie wordt overgebracht door een bacterie via hoesten, waarna verschijnselen als koorts, keelpijn en hangerigheid optreden. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die overal ter wereld voorkomt in straatvuil en aarde en bijvoorbeeld via een wondje in je lichaam komt. Het poliovirus kan je treffen door slechte hygiëne. Het virus wordt overgebracht van mens tot mens via ontlasting, door met ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater en in sommige gevallen via hoesten. Er worden drie prikken geadviseerd, dus maak ruim voor vertrek naar Egypte een afspraak bij de GGD.
 • Hepatitis A
  Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking aan de lever veroorzaakt door een virus. Onder andere een slechte handwashygiëne (na een toiletbezoek of voorafgaand aan het bereiden van eten) en rauw of bedorven voedsel kan ervoor zorgen dat je besmet raakt met het virus. Verschijnselen als griep, hoofdpijn, een slechte eetlust en pijn rond de lever zijn het gevolg van de besmettelijke geelzucht.

Woestijn

In sommige gevallen adviseert de GGD nog andere inentingen voor Egypte. Dit zijn persoons- en reisgebonden adviezen. De informatie ontvang je tijdens een persoonlijk gesprek met de deskundige. Het kan gaan om de volgende vaccinaties:

 • Bof, mazelen en rode hond (BMR)
 • Hepatitis B
 • Rabiës
 • Schistosomiasis

Muggen in Egypte

In Egypte komen muggen voor die ziekten kunnen overbrengen, zoals dengue, chikungunya en zika. De GGD adviseur kan je hier alles over vertellen. Het is wel aan te raden zoveel mogelijk antimuggenmaatregelen te treffen zoals een crème of spray met DEET.

Insprayen

Tips om besmetting te voorkomen

We willen liever niet besmet raken natuurlijk. Volg deze tips om tijdens je vakantie in Egypte de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

 • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van zoogdieren om besmetting te voorkomen;
 • Haal geen (zwerf)dieren aan. Een beet, lik of krab kan rabiës (hondsdolheid) tot gevolg hebben;
 • Was je handen regelmatig, in het bijzonder voor het eten en na een toiletbezoek;
 • Drink geen water uit de kraan;
 • Zorg ervoor dat vis en vlees goed doorbakken of gekookt zijn. Ben je er niet zeker van? Eet het voedsel dan niet op;
 • Hoewel er geen malaria voorkomt in Egypte is een steek van een normale mug ook geen pretje. Smeer je daarom goed in met een antimuggenmiddel met DEET.

Alle informatie over gezondheid in het buitenland vind je hier.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie