Fietsen op Tenerife – Dit zijn de leukste fietsroutes

Word jij blij van fietsen en heb je zin in vakantie? Pak dan snel je koffers en ga met ons mee naar Tenerife. Het eiland met de bekende berg El Teide is bij uitstek geschikt voor fantastische fietstochten. Ben je een recreatieve fietser die relaxed peddelend de omgeving wil ontdekken? Dan ben je hier niet echt op de juiste plek. Of je moet van hoogteverschillen en vele pittige bochten houden. Het eiland biedt vooral de perfecte uitdaging voor de wielerfanaten onder ons. Laat je dagelijkse beslommeringen achter je en vergeet vooral niet te genieten van fantastische uitzichten, authentieke dorpjes en schitterende landschappen.

Landschap vol contrasten

Het subtropische Tenerife ligt voor de Afrikaanse kust wat ’t jaar rond voor heerlijk weer zorgt. Verwonder je over het landschap vol contrasten. Zo is het groene noorden één grote tuin met vruchtbare valleien en ontelbare palm- en citrusbomen terwijl de bij vele toeristen geliefde stranden de zuidkust sieren. De prominent aanwezige Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje, geeft je een kijkje in een fascinerende omgeving vol lavavelden, rotsformaties en spectaculaire vergezichten.

Pittige beklimmingen en razendsnelle afdalingen

Je moet uiteraard over een goede conditie beschikken om de vele fietsroutes op Tenerife te kunnen volbrengen. Houd  in dit bergachtige gebied ook rekening met de soms vrij heftige kilometerslange beklimmingen en afdalingen waarbij de snelheden behoorlijk kunnen oplopen. Niet voor niets bevolken veel professionele wielerploegen tijdens de lente deze bestemming om te trainen voor het nieuwe wielerseizoen.

Top 3 fietsroutes Tenerife met start- en eindpunt Playa de las Americas

1. Medano

We beginnen met een relatief ‘relaxte’ route met redelijk niveauverschil waardoor je je aan de omstandigheden van Tenerife kan aanpassen én van de omgeving kan genieten. Playa de las Americas is het startpunt van deze 50 kilometer lange route. Vanuit hier fiets je via de toeristische gebieden naar Medano. Vervolgens klim je via landweggetjes van San Isidro via Chimiche naar Granadilla, het hoogste punt van deze route. Het laatste gedeelte van de tocht is een afdaling met als eindpunt wederom de badplaats Playa de las Americas.

 2. Los Gigantes

Aan de zuidwestkust van Tenerife wacht een mooie route om ontdekt te worden. Je start in de badplaats Playa de las Americas waar je na een schitterende tocht van 57 kilometer ook weer moe maar voldaan van je racefiets afstapt. Je fietst langs vissersdorpjes zoals Alcala en Playa San Juan, vanwaar je prachtige uitzichten hebt op La Gomera. Maak een stop in Los Gigantes en bewonder de imposante kliffen voordat je aan een zeer pittige klim begint naar Tamaimo. Vanaf Guia de Isora ga je weer grotendeels downhill richting Playa de las Americas.

3. El Teide

Voor de echte diehards is deze koningstocht van 88 kilometer een must. Je start ook weer vanuit Playa de las Americas en fietst via Camella naar Granadilla. Vervolgens een behoorlijke klim naar Vilaflor waarna het moeilijkste gedeelte volgt. Je rijdt via vulkanische landschappen naar grote hoogte en komt zelfs op een gegeven moment boven de wolken uit. Aangekomen bij El Retamar bevind je je zelfs op zo’n 2100 meter hoogte! Je wordt beloond met een lange afdaling terug naar Playa de las Americas.

Het fietsen op Tenerife kun je uiteraard prima afwisselen met relaxte dagen aan het zwembad van je accommodatie of aan het strand. Dat heb je wel verdiend na al je inspanningen.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie