Andalusië steelt je hart

Het allerleukste van een vakantie in Andalusië is de diversiteit die deze Spaanse streek te bieden heeft. Naast het betoverende achterland met steden vol Moorse architectuur en karakteristieke dorpen met witgekalkte huizen, snoezige hofjes, koele kloosters en kerken en schaduwrijke pleinen, vind je hier bruisende badplaatsen en authentieke vissersplaatsjes.

In Zuid-Spanje is zo veel te ontdekken voor jong en oud dat één zomervakantie alleen niet voldoende is. Kom genieten van de heerlijke warme Spaanse zonnestralen, fijne stranden, gezelligheid, lekker eten en overweldigende schoonheid van de Andalusische steden. Andalusië steelt geheid je hart.

Costa del Sol
Kenmerkend voor de Spaanse ‘zonnekust’ is natuurlijk de bekende badplaats Torremolinos met de oude visserswijk La Carihuela, ook wel bekend als de Hollandse wijk. Hier kun je voor een hapje en drankje terecht in Nederlandse restaurants met klinkende namen als ‘Het trefpunt’, ‘Uwe Majesteit’, ‘De Brabander’ en ‘Het Karrewiel’. De wandelboulevard met strandtenten en het winkelstraatje erachter, zijn leuk om rond te slenteren. Op enkele kilometers van Torremolinos ligt het gemoedelijke Benalmadena met z’n levendige boulevard en pittoreske haven. Ook minder druk, maar net zo gezellig is Fuengirola, beroemd om het maar liefst zeven kilometer ononderbroken, zonovergoten zandstrand. Ook Estepona heeft lange stranden, een gezellige jachthaven en een authentieke stadskern met allerhande winkels. En dan natuurlijk het mondaine Marbella en hoog boven zee het sfeervolle Nerja, een oorspronkelijk Spaans dorpje gelegen op een rotsplateau met als toepasselijke bijnaam ‘Balkon van Europa’.

Werelderfgoed
Wie verder wil kijken dan het strand en de boulevard voor de deur van het hotel trekt een paar dagen uit om het achterland van de Costa del Sol te verkennen. Passie voor het leven, dat is waar het allemaal om gaat in de zuidelijkste streek van Spanje. Vurige, temperamentvolle muziek en dans, heerlijke gastronomie, een ongerepte ruige natuur en veel cultuur. Arabieren, Berbers en christenen gaven dit gebied een heel eigen karakter. Het mooiste van Spanje vind je in Andalusië.
Granada heeft als topattractie het Alhambra. Het beeldschone Moorse bouwwerk bestaat uit een fort, paleizen en een paradijselijke tuin. Maar Granada heeft ook prachtige kerken, kathedralen en kloosters om te bezoeken en tussen de gebouwen lommerrijke pleintjes waar je geniet van de Spaanse atmosfeer.
Cordoba staat vooral bekend om zijn Grote Moskee, de Mezquita. Maar de Joodse Wijk of Juderia met zijn indrukwekkende synagoge is minstens zo boeiend om te ontdekken. De smalle, sfeervolle straatjes nodigen uit om uren door te dwalen. Ook het Alcazar de los Reyes en de Medina Azahara zijn zeer de moeite waard. Niet voor niets kreeg het oude centrum met zijn talloze kerken, kloosters, paleizen, herenhuizen en moskee van UNESCO de status van werelderfgoed.

Flamenco en fino
Vanzelfsprekend sla je Sevilla niet over, de hoofdstad van Andalusië en de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. De stad wordt door velen een openluchtmuseum genoemd. Hier vind je tal van historische monumenten, kerken, palmtuinen en overblijfselen van vele verschillende culturen. Slenter door de oude Joodse wijk Santa Cruz en bezoek het Alcazar, de tegenhanger van het Alhambra in Granada. Ook de immense kathedraal En Giralda is een bezoek meer dan waard, evenals de vele interessante musea, prachtige pleinen en mooie parken. Sevilla is ook de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. In de avond kun je op vrijwel elke hoek van de straat genieten van deze bijzondere dans onder het genot van een glaasje fino of tinto de verano en wat lekkere tapas. Kortom, het leven is goed in Andalusië en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele mooie witte dorpen en de vele bijzondere natuurgebieden zoals de Sierra Nevada en El Torcal aan de kust en in het binnenland.

Zelf zonnig Zuid-Spanje ontdekken? Bekijk dan snel ons aanbod op www.corendon.nl

 

 

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie