Wat is de warmste kant van Madeira?

Madeira, het bloemeneiland in de Atlantische Oceaan trekt het hele jaar door vele bezoekers vanwege bergachtige groene landschappen, een levendige cultuur, maar vooral door het aangename klimaat. Perfect voor levensgenieters dus! Zoek je naar de warmste kant van Madeira? Dan is het belangrijk om de verschillende regio’s van het eiland te verkennen en te ontdekken waar de zon het meeste schijnt. Laten we eens kijken naar de verschillende delen van Madeira en waar je de warmste temperaturen kunt verwachten.

Noorden: dramatische kliffen en weelderige vegetatie

Traditionele Madeira huisjes

De noordkust van Madeira staat bekend om ruige kliffen, spectaculaire groene landschappen en schilderachtige bergdorpen. Plaatsen zoals São Vicente en Porto Moniz bieden bezoekers de kans om de schoonheid en vredige sfeer aan de kust te ervaren en te genieten van de verfrissende zeewind. In de buurt van Santana vind je een stukje cultuur, namelijk de typische driehoekige huisjes met strooien daken, het symbool van Madeira. Hoewel het klimaat in het noorden over het algemeen wat koeler en vochtiger is, zijn de temperaturen nog steeds aangenaam tijdens de zomermaanden, meestal rond de 25 °C.

Oosten: prachtig uitzicht en kalme baaien

De kliffen van Madeira

Het oosten van Madeira wordt gekenmerkt door een zonnig klimaat, rustige baaien en eindeloze uitzichten over de Atlantische Oceaan. Plaatsen zoals Machico en Caniçal zijn perfecte bestemmingen voor wie op zoek is naar rust en ontspanning. In de buurt van het traditionele vissersdorp Caniçal liggen prachtige stranden en een gezellige haven waar je geniet van verse vis en lokale gerechten. In Ponta de São Lourenço, het meest oostelijke punt van het eiland, bewonder je dramatische rotsformaties en helderblauwe wateren. Het klimaat in het oosten van het eiland is mild, met temperaturen die variëren van 20 °C tot 25 °C in de zomer, ideaal voor wandelingen langs de kust en ontspannen dagen op het strand.

Westen: rustige charme en een ruig landschap

De westkust van Madeira staat bekend om prachtige zonsondergangen, afgelegen baaien en rustige dorpjes. Het schilderachtige stadje Porto Moniz is de ideale plek om te ontspannen, hier koel je af in natuurlijke baden gevormd door vulkanisch gesteente. Bezoek ook Ribeira da Janela, een prachtige vallei vol begroeiing, traditioneel landbouwgebied en uitgestrekte wijngaarden. Hier ontsnap je aan de drukte van de stad. Hoewel de temperaturen in het westen iets milder kunnen zijn dan aan de zuidkust, blijft het klimaat toch aangenaam, met temperaturen van meestal rond de 25°C in de zomer.

Zuiden: het bruisende én zonnigste deel van Madeira

Het centrum van Funchal

Als het gaat om warme temperaturen en overvloedige zonneschijn, is het zuiden van Madeira de absolute winnaar.  Met temperaturen die gemakkelijk kunnen oplopen tot 30°C of meer tijdens de zomermaanden, is de zuidkust de warmste en zonnigste kant van het eiland. Hier ligt de levendige hoofdstad Funchal. Deze stad kent een rijke geschiedenis die nog steeds voelbaar is door monumentale gebouwen, botanische tuinen en een gezellig oud centrum met sfeervolle markt. Hier proef je de lokale specialiteit ‘Espetada’ onder het genot van een glaasje originele Madeira wijn. Ervaar een unieke afdaling naar het charmante dorpje Monte met een tobogan, een traditionele slee vervaardigd uit riet en hout, gevolgd door een bezoek aan de tropische en Japanse tuinen. Ook het pittoreske Calheta is een populaire bestemming voor zonaanbidders.

Maar wat is nu de warmste kant van Madeira?

Na het verkennen van de verschillende regio’s van het eiland kunnen we met zekerheid zeggen dat het zuiden van Madeira de warmste kant is van het eiland, met de hoogste temperaturen en de meeste zonuren. Of je nu helemaal opgaat in de bruisende sfeer van Funchal, het authentieke Santana bezichtigt of geniet van lokale specialiteiten in Caniçal, Madeira biedt voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers en ontdek zelf de warmste en zonnige kant van dit bijzondere eiland!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Niki Thijssen