Weetjes over Spanje: 12 leuke feiten die je nog niet wist

Spanje is bij velen bekend als geliefd vakantieland, maar weet jij eigenlijk waar de naam Spanje vandaan komt? Of wat de Spanjaarden tijdens Oudjaar doen? Lees deze en nog 10 andere leuke weetjes over het Spaanse vakantieoord en laat je inspireren. Zien we je gauw in Spanje?

1. Spanje heeft zijn naam te danken aan de Feniciërs, het volk dat ooit het huidige Spanje bewoonde. Zij noemden het Hispania dat ‘Land van de Konijnen’ betekent.

Spaanse vlag
De Spaanse vlag. Foto: Pixabay

2. Spanje telt 4 officiële talen, namelijk Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch.

Naast deze officiële talen zijn er nog vele andere varianten als het Balearisch en Valenciaans. Overigens is het Spaans de tweede meest gesproken taal ter wereld wat het aantal personen betreft die Spaans als moedertaal heeft. Het Mandarijn (China) staat op de eerste plek.

3. De stranden van de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Mallorca en Costa del Sol zijn bij veel mensen bekend. Maar dit is slechts een klein deel.

Spanje beschikt namelijk over maar liefst 4.964 km kustlijn waarvan een groot deel stranden zijn. De mooiste stranden zijn echter niet te vinden in de toeristische plaatsen maar langs de Atlantische Oceaan, het ‘Groene Spanje’. Elk jaar vallen de stranden van Galicië, Asturië en Cantabrië weer in de prijzen.

Costa del Sol
Costa del Sol

4. In Spanje is vrijdag de 13e geen ongeluksdag, maar dinsdag de 13e.

Dit is overigens nooit wetenschappelijk bewezen dus het gaat om een mythe. Wel zijn er nu nog steeds veel Spanjaarden die op dinsdag de 13e het huis niet uit komen.

dinsdag de 13e

5. Spaanse kinderen hebben 2 achternamen: die van hun vader en van hun moeder.

spaanse kinderen

6. Spanje is het enige Europese land waar bananen groeien.

Op de Canarische Eilanden groeien kleine bananen die hoofdzakelijk in eigen land worden gegeten.

bananen

7. Spanje is één van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. Er wonen slechts 82 mensen per vierkante kilometer.

In België zijn dat 349 mensen en in Nederland maar liefst 495!

Barcelona
Uitzicht op Barcelona vanaf Park Guëll

8. Het Spaanse volkslied La Marcha Real heeft officieel geen tekst. Dat is ook precies de reden waarom je Spanjaarden nooit ziet meezingen met hun volkslied.

9. Wanneer de klok op Oudjaarsavond 12 slaat, luiden de Spanjaarden het nieuwe jaar in door per klokslag een druif te eten.

Na het verorberen van de 12 druiven wensen de Spanjaarden elkaar een Feliz Año Nuevo.

druiven met nieuwjaar

10. Het favoriete woord in Spanje: Mañana! Spanjaarden doen alles rustig aan, geen haast. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel.

manana manana
Een Spaanse man rust uit tijdens de siesta

11. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten paella in allerlei combinaties. Onder andere met kip, vis, schelpdieren, wild, groenten en nog veel meer…

paella

12. Spanje heeft meer dan 13.000 tapasbars dus je hebt genoeg keus tijdens je vakantie!

Tapas
Heerlijke Spaanse tapas. Foto: Especial Life
Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie