Vaccinaties & inentingen Bonaire: is het nodig?

Is de vakantietijd voor jou ook weer aangebroken? Heerlijk, want niets moet en alles mag. Na lang beraad met je reisgenoot is jullie keuze voor de komende trip gevallen op het prachtige, exotische en veelzijdige Bonaire. Helemaal geen slechte keuze! De waanzinnige onderwaterwereld, prachtige flora & fauna en bijzonder sfeervolle hoofdstad Kralendijk zullen jullie geen moment vervelen. Maar voordat je vertrekt naar dit Caribische eiland is het wel belangrijk om over je gezondheid na te denken. Moet je je wel of niet inenten? En zijn de verplichte en aanbevolen inentingen echt nodig? Lees snel verder, want wij geven onder andere antwoord op deze vragen!

Verplichte inentingen Bonaire

Terwijl je heerlijk geniet van de warme zonnestralen op je huid, verzonken in een goed boek en nippend aan een zoete cocktail is er weinig plaats voor zorgen over inentingen en vaccinaties. Gelukkig is dat tijdens je vakantie op het tropische Bonaire ook niet echt nodig! In principe kun jij je, volgens de GGD, zonder verplichte vaccinaties in de fijne Caribische sferen storten. Maar, ben je in de zeven dagen voordat je van je welverdiende zonvakantie op dit prachtige eiland mag genieten nog in een gele koorts land geweest? Dan is een gele koorts inenting wel verplicht. Overweeg goed of je je wel of niet laat inenten. Tip: haal deze vaccinatie voor vertrek naar Bonaire en loop geen enkel risico. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je je aan de grens alsnog moet laten inenten, je verplicht een aantal dagen in quarantaine gaat of, in het ergste geval, dat je dit prachtige ABC-eiland niet eens op mag…

  • Gele koorts
    Spierpijn, misselijkheid, koude rillingen, braken, hoofdpijn en koorts… Stuk voor stuk vervelende bijwerkingen van gele koorts. Wat in eerste instantie een onschuldige muggenbeet lijkt, kan na drie tot zes dagen veranderen in een levensbedreigende situatie met in het allerergste geval de dood tot gevolg. Gele koorts is een virus dat muggen overbrengen op mensen. De muggen steken voornamelijk overdag. Het is aangeraden om de gele koorts inenting tien dagen voor vertrek naar Bonaire te halen.

Aanbevolen inentingen Bonaire

Naast de vraag of verplichte inentingen voor een vakantie Bonaire echt nodig zijn, geeft de GGD ook uitsluitsel over de aanbevolen vaccinaties voor deze vakantiebestemming. Hier kunnen zij en wij kort en duidelijk over zijn: er gelden geen aanbevolen inentingen voor een vakantie naar Bonaire. Zelfs niet als je van plan bent om langer dan drie maanden op dit zonovergoten eiland te verblijven. Heerlijk! Hoef jij je vooraf alleen maar druk te maken over het inpakken van je koffer en of je wel voldoende zonnebrandcrème meeneemt. 😀

Toch raden wij aan om voor vertrek altijd een afspraak te maken bij jouw huisarts of regionale GGD. Neem het zekere voor het onzekere, deel je reisplan of vakantiebestemming met de deskundige en win advies in over de inentingen en vaccinaties die echt nodig zijn. De arts kijkt specifiek naar jouw persoonlijke situatie en kan dus ook veel gerichter een advies geven. Bij de aanbevolen en preventieve vaccinaties kun je zelf de keuze maken of je je wel of niet laat inenten.

Tips om besmetting te voorkomen

Naast dat je er goed aan doet om alle door de GGD en huisarts verplichte of aanbevolen inentingen en vaccinaties te halen, zijn er ook verschillende tips om besmetting van virussen, bacteriën en ziektes te voorkomen. Zoals je weet is voorkomen altijd beter dan genezen, dus lees onderstaande tips goed door voordat je in het vliegtuig naar het zonovergoten Bonaire stapt en doe er je voordeel mee!

  • Denk aan je persoonlijke hygiëne en was je handen regelmatig. Vooral na een toiletbezoek of voordat je aan een smakelijke maaltijd begint.
  • Check of je bestelde vis en vlees goed doorbakken of gekookt is voordat je begint te smullen. Weet je het niet zeker? Laat het dan uit voorzorg staan.
  • Zorg dat je voorzichtig bent met water uit de kraan. Drink dit bij voorkeur niet.
  • Voorkom besmetting en blijf zoveel mogelijk uit de buurt van zoogdieren.
  • Aai geen (zwerf)dieren. Een lik, krab of beet kan rabiës (hondsdolheid) tot gevolg hebben.
  • Ondanks dat het op Bonaire niet echt een pretje is, raden wij je aan om je huid zoveel mogelijk te bedekken. Niet alleen tegen verbranding door de zon, maar ook tegen muggenbeten.
  • Smeer je onbedekte huid in met een antimuggenmiddel (spray of crème) waar DEET in zit.

Ben je op zoek naar nóg meer informatie met betrekking tot gezondheid in het buitenland? Lees dan hier verder.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Bianca de Groot