Bonaire – Zowel boven als onder water fantastisch

Er is een stukje tropisch Nederland waar het ’t hele jaar door lekker weer is en de zon uitbundig schijnt. Reis met ons mee naar het Caribische eiland Bonaire, de warmste gemeente van Nederland. Vooral bekend vanwege de gastvrije lokale bevolking en de perfecte duik- en snorkelomstandigheden. Maar Bonaire is meer, veel meer. Het eiland is ook bóven water een schitterende plek om te verblijven. Bovendien zijn het dagelijkse leven en het sfeertje lekker rustig en gemoedelijk. Hoogste tijd dus om met een huurauto deze prachtige plek in het zuidelijke deel van de Caribische Zee te ontdekken.

Zuidelijk Bonaire: zoutbergen, slavenhuisjes en flamingo’s

We beginnen onze ontdekkingstocht vanaf Flamingo International Airport en rijden via de EEG Boulevard zuidwaarts waarbij we al vrij snel gigantische witte zoutbergen aan de horizon zien opdoemen. De zoutwinning op Bonaire is een van de eerste en belangrijkste bronnen van inkomsten op het eiland. Het zout wordt geproduceerd in de zoutpannen waarbij het zoutwinningsproces voor turquoise tot flamingo-roze kleuren zorgt. Adembenemend!

De kustweg vervolgend komen we langs een aantal slavenhuisjes waar eeuwen geleden de slaven, werkzaam in de zoutpannen, doordeweeks de nacht doorbrachten. Deze unieke huisjes worden tegenwoordig als historisch erfgoed van Bonaire gezien en komen alleen op dit eiland voor.

Langs de gehele kust vind je perfect toegankelijke duik- en snorkellocaties. Dompel je onder in de magische, kleurrijke onderwaterwereld van Bonaire. Niet voor niets is het water rondom Bonaire en Klein Bonaire beschermd natuurgebied. Ook Lac Baai met het mangrovebos behoort tot het Bonaire National Marine Park.

We rijden verder naar het zuiden om aan te komen bij het Pekelmeer, leef- en broedgebied van hét symbool van Bonaire, de flamingo. Helaas kun je deze statige Caribische vogel niet van dichtbij bewonderen omdat het verboden is dit beschermde natuurgebied te betreden. Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen.

Slavenhuisjes

Op de zuidpunt passeer je het baken voor de scheepvaart: de Willemstoren. We vervolgen de EEG Boulevard langs de oostkust van Bonaire. De wind en het zeewater hebben de rosten aan deze kant van het eiland in de meest grillige vormen geboetseerd. Kale kalksteenplateaus worden onderbroken door baaien met betoverende stranden.

Lac Baai is de volgende stop. Een prachtige, ondiepe, azuurblauwe lagune die beschermd wordt door een rif. Een perfecte plek om te kajakken of windsurfen. Aan de zuidkant van Lac Baai vind je in het Sorobongebied de populaire Hang Out Beachbar op het terrein van Jibe City, het surfcentrum van Bonaire. De noordkant van de baai wordt gesierd door een mangrovebos, kraamkamer en leefgebied van vele soorten vissen en de groene schildpad. We eindigen het zuidelijk rondje Bonaire in de sfeervolle hoofdstad Kralendijk, bruisend hart van Bonaire. Vanuit hier vertrekken excursieboten en watertaxi’s naar de populaire duik- en snorkelspot Klein Bonaire.

Noordelijk Bonaire: Gotomeer, Washington Slagbaai N.P. en Rincon

We vertrekken vanuit Kralendijk langs de kust naar het noorden en maken een stop bij het Gotomeer, het grootste zoutwatermeer van Bonaire en de natuurlijke habitat van vele vogelsoorten waaronder flamingo’s. Volg de verharde weg langs de lagune en stop bij het parkeerterrein. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de lagune met op de achtergrond en het Washington Slagbaai Nationaal Park.

Washington Slagbaai Nationaal Park is een natuurreservaat dat bestaat uit twee voormalige plantages: Washington en Slagbaai. Het park beslaat een groot gedeelte van Noord Bonaire en herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Voor deze omgeving heb je wel een 4-wheel drive nodig, omdat de wegen onverhard en moeilijk begaanbaar zijn. Je rijdt door een bergachtig landschap en komt onderweg zoutmeren, cactussen,  mooie stranden en bijzondere rotsformaties tegen. Niet alleen een prima plek om vogels te spotten, maar ook om te  duiken, snorkelen, kajakken, wandelen of mountainbiken.

We vervolgen de weg naar het centraal gelegen Rincon, ooit de hoofdstad van Bonaire. Maak hier een stop bij de kleine lokale Cadushi Distilleerderij waar je uitleg krijgt over het productieproces van ‘s werelds enige likeur met cactus en limoen.

De laatste stop van onze ontdekkingstocht over dit heerlijke eiland is Seru Largu, plaatselijk ook wel bekend onder de naam ‘grote berg’. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht en kun je Kralendijk en het eiland Klein Bonaire zien liggen.

Een vakantie op een zonnige bestemming hoeft echt niet alleen te bestaan uit zon, zee, strand en watersporten. Bovenstaande bezienswaardigheden mag je zeker niet missen en zorgen ervoor dat je een vakantie beleeft om nooit meer te vergeten! Heb jij ook zin in een rondje Noord en Zuid Bonaire? Bekijk dan snel ons aanbod en ga mee op ontdekkingstocht.

 

 

 

 

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie