Top 10 bezienswaardigheden van Kreta

Wie ooit een bezoek bracht aan het zonovergoten eiland Kreta zal het onmiddellijk toegeven. Al heel snel na terugkomst word je overvallen door een gevoel van heimwee en een sterke drang om terug te keren naar de mooie zandstranden, de authentieke en heerlijk rustige bergdorpjes en de gezellige badplaatsen barstensvol uitgaansgelegenheden en leuke restaurantjes. Ook het bergachtige binnenland met z’n kleurrijke natuur en niet te vergeten de vele historische opgravingen, krijgen ongetwijfeld een plaatsje in je vakantieherinneringen. Nieuwsgierig geworden? We nemen je mee langs de top 10 bezienswaardigheden van Kreta.

1. Samariakloof

De beroemde Samariakloof

Hou je wel van een pittige uitdaging, maak je dan op voor een fikse wandeltocht door de 16 kilometer lange beroemde Samariakloof. Een unieke ervaring. De wandeltocht begint op een houten trap genaamd ‘Xilóskalo’, waarmee je in de kloof afdaalt. Wat volgt is een bosrijk gebied en prachtige uitzichten. Na de afdaling gaat de tocht verder door de kloof. Dompel je onder in de schoonheid van de natuur en kijk ademloos omhoog wanneer je tussen de immens hoge rotswanden doorloopt. Wist je dat de Samariakloof de smalste kloof ter wereld is? We raden je aan goede wandelschoenen, voldoende water én onder begeleiding van een ervaren gids deze unieke wandeltocht te maken.

2. Spinalonga

Spinalonga

Van een heel andere orde is een indrukwekkend bezoek aan het voor de kust van Kreta gelegen eiland Spinalonga. Dit voormalige ‘Lepra-eiland’ kent een aangrijpende geschiedenis die via een tentoonstelling in gerenoveerde huisje ‘verteld’ wordt. Het Venetiaanse fort op het eiland was lange tijd in handen van de Turken. In 1903 werd Kreta een republiek en de regering riep Spinalonga uit tot leprakolonie, waar verbannen inwoners met Lepra geïsoleerd van de buitenwereld moesten leven. Bang voor besmetting verlieten de Turken hierop halsoverkop het eiland. Pas in 1957 werd de kolonie opgeheven.

3. Balos Beach

Balos Beach

Balos Beach is het meest gefotografeerde strand van Kreta. Denk: een lagune met turquoise water, een beschermd landschap met zeldzame flora en fauna en roze gekleurd zand door miljoenen gebroken schelpjes. Mooier dan dit wordt het niet. Je vindt deze beauty in het noordwesten van Kreta, tegenover schiereiland Gramvousa. Ook fijn: de zee is hier vrij ondiep en warm, perfect dus voor een uitstapje met het hele gezin. Langs de grenzen van de lagune is het water kouder en dieper, een prima plek om te snorkelen. Om de drukte te vermijden, kun je in de zomermaanden het beste ’s ochtends vroeg deze idyllische plek bezoeken voordat de vele boten vanuit de haven van Kissamos aankomen.

4. Chania

De pittoreske havenstad Chania

Chania is een pittoreske havenstad met een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Ga op verkenningstocht door het oude centrum met z’n smalle straatjes, sfeervolle pleinen en historische gebouwen. Strijk neer in de haven, een populaire plek, met een prachtig uitzicht op de oude vuurtoren en het fort van Firkas. Langs de waterkant vind je vele visrestaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken terwijl je de zon langzaam in zee ziet zakken.

5. Meer van Kournas

Het meer van Kournas

In het noorden van Kreta ligt het enige zoetwatermeer van het eiland; het meer van Kournas. Langs de oever vind je een aantal tavernes waar je voor een hapje en drankje terecht kunt. Maar neem vooral eerst een verfrissende duik in het water of verken het meer per kleurrijke waterfiets. Met een beetje geluk spot je hier zelfs waterschildpadjes. Het water is heel helder, dus ook snorkelen behoort tot de mogelijkheden. Hou er wel rekening mee dat het hier in het hoogseizoen vrij druk kan zijn.

6. Knossos

Het paleis van Knossos

Het kolossale paleis van Knossos is de belangrijkste opgraving van Kreta. In vroegere tijden was Knossos de grootste stad in Griekenland en de beroemde hoofdstad van Kreta tijdens de Minoïsche beschaving. Stap hier terug in de tijd en proef van het leven van vóór onze jaartelling. Bekijk bijzondere overblijfselen van onder andere villa’s, een theater, kruiken, graven en de overblijfselen van het historische paleis van koning Minos. Een aanrader.

7. Lassithi hoogvlakte

Lassithi hoogvlakte

Je hebt ze vast wel eens gezien. De karakteristieke windmolens met wieken van zeildoek. Deze werden vroeger gebruikt om het grondwater onder de vruchtbare Lassithi hoogvlakte op te pompen om de akkers mee te bevloeien. Vandaag de dag wordt dit door gemotoriseerde pompen gedaan, maar alsnog is de hoogvlakte de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier een aantal historische dorpen en komt tijdens een rondrit langs bezienswaardigheden als de Diktigrot, het Lasinthos Eco Park en in het traditionele dorp Tzermiádo.

8. Rethymnon

De oude stad Rethymnon

De charmante oude stad Rethymnon is ook een must-see. Slenter door een wirwar van straten en steegjes met sfeervolle restaurants, leuke winkeltjes, schilderachtige huizen en Venetiaanse gebouwen. Voor lunch, borreluurtje of diner schuif je aan in één van de vele tavernes en bars. De gezellige Venetiaanse haven met uitzicht op de vuurtoren en vissersbootjes is hier dé juiste plek voor. Ook interessant om te bezoeken: het Venetiaanse fort, beter bekend als Fortezza, dat hoog boven de haven uittorent, de Rimondi fontein en de Agios Frankiskos kerk.

9. Arkadi klooster

Arkadi klooster

Nóg een aanrader: het Arkadi klooster. De geschiedenis van het klooster is heftig; ooit hebben mannen, vrouwen en kinderen zichzelf moedwillig verbrand om overmeestering door de vijand te voorkomen. Bezoek de overgebleven sobere ruimtes en tuin vol bloemenpracht. In het winkeltje kun je o.a. zelfgemaakte wijn en honing kopen waarmee je de kloostergemeenschap steunt. Vandaag de dag wonen hier namelijk nog steeds Grieks-Orthodoxe monniken.

10. Kretenzer keuken

Heerlijk eten aan het water

Dans mee op een typisch Kretenzer avond in een landelijke taverne. Spontane feesten met de plaatselijke bevolking zijn het mooist. De Kretenzer keuken lokt je sowieso sfeervolle restaurants binnen met smakelijke typisch Griekse gerechten; van zachte moussaka die smelt op je tong tot gekruide souvlaki-spiezen. Vergeet ook niet een schaaltje mezédes te bestellen. Je proeft dan de lekkerste hapjes zoals inktvis in knoflook, fetasalade en gevulde olijven.

Vakantiekriebels gekregen en ook zin in een zonovergoten vakantie op het Griekse eiland Kreta? Bekijk dan snel ons uitgebreide aanbod! Fijne vakantie.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Bianca de Groot