De 5 mooiste stranden van Kreta

De stranden van Griekenland behoren tot de mooiste van Europa. Het zand is er vaak parelwit, de zee prachtig helder en de zon staat altijd hoog aan de hemel te stralen. Ook op het eiland Kreta zijn de stranden geweldig en er zijn meer dan genoeg bijzondere plekjes om uit te kiezen. Om je keuze alvast iets makkelijker te maken, zetten wij de 5 mooiste stranden van Kreta voor je op een rijtje. Droom je lekker mee?

De mooiste stranden van Kreta

  1. Elafonessi beach
  2. Falasarna beach
  3. Balos beach
  4. Preveli beach
  5. Vai beach

1. Elafonessi beach

Ongetwijfeld één van de mooiste stranden van Kreta, vind je bij het eilandje Elafonessi. Het strand zelf ligt gewoon op Kreta en het eiland waarop je vanaf hier uitzicht hebt, is Elafonesi. Het zand heeft hier soms een parelmoerkleurige glans door alle schelpen die er aanspoelen en omdat de zeer hier slechts 1.50 meter diep is, loop je zo door de zee naar het eilandje. Hoe gaaf is dat?! Dit strand staat al jaren in de top 5 van mooiste stranden van de Europa dus ga er zeker een kijkje nemen als je op Kreta bent!

Elafonessi strand

Bron: www.worldoftravel.com

2. Falasarna beach

Vanuit het gezellige Chania is het strand van Falasarna gemakkelijk te bereiken. Ideaal dus om als dagtripje vanuit deze plaats te bezoeken! Het strand van Falasarna is maar liefst 3 kilometer lang, waardoor je er altijd een rustig plekje kunt vinden. Het zeewater is prachtig turquoise-blauw en het stand is bijna wit van kleur. De bodem loopt hier geleidelijk af, waardoor het ook voor kinderen een ideaal strand is. Langs het strand zijn genoeg tavernes en terrasjes te vinden dus je kunt hier makkelijk een hele dag blijven.

Falsarna Strand

Bron: www.west-crete.com

3. Balos beach

Het strand van Balos wordt ook wel eens het mooiste strand van Griekenland genoemd. Balos-strand is een lagune waar het water werkelijk alle tinten blauw heeft die je je maar voor kunt stellen. Je komt hier het makkelijkste met een bootexcursie, aangezien het strand op een schiereiland in het uiterste noorden van Kreta ligt. Je kunt er ook wel met de auto komen, maar de weg er naartoe is niet heel goed onderhouden. Hoe je er ook naartoe gaat, Balos is met recht één van de mooiste stranden van Kreta.

Balos Strand

4. Preveli beach

Ontsnap even aan alle drukte op het meest paradijselijke strand van Kreta. Preveli Beach ligt aan een klif en is een van de weinige palmstranden van Kreta.

Hoewel de stranden van Kreta doorgaans erg druk en niet zo mooi zijn, is Previli Beach hier zeker een uitzondering op. Aan het einde van de Preveli kloof vind je na een afdaling van 10 á 15 minuten het paradijselijke Preveli Beach. Alleen al de afdaling is prachtig: het uitzicht, de combinatie van bergen en strand en de rivier die uitmondt in de zee. In de rivier zitten talloze kleine watervallen en de oevers zijn bezaaid met palmbomen.

Toegegeven, het kost even wat moeite om er te komen (vergeet de beklimming van 30 minuten op de terugweg niet), maar het is het dubbel en dwars waard. Het strand is eventueel ook vanuit het naburige dorp Plakias per boot te bereiken. Tip: parkeer niet bij het klooster, maar een paar honderd meter eerder bij de borden ‘Limni Preveli’.

Preveli Strand

5. Vai beach

De laatste in dit rijtje is het strand van Vai. Ook hier wordt het strand omringd door palmbossen, waardoor je een beetje het gevoel hebt dat je op een tropisch eiland terecht bent gekomen. Leuk feitje: in de jaren ’70 is op dit strand de reclame voor Bounty (de snoepreep) opgenomen. Zo tropisch oogt het dus! Bij het Vai strand is één taverne te vinden en het natuurgebied er omheen is beschermd. Er zijn een aantal watersporten te beoefenen, dus als je graag actief bezig bent, kun je hier prima naartoe gaan.

Vai Strand

Mooiste stranden van Kreta op de kaart

Benieuwd waar je al deze mooie stranden op Kreta kunt bewonderen? Je ziet het in de onderstaande kaart.

De stranden van Kreta zijn stuk voor stuk prachtig en ze zijn allemaal een bezoekje meer dan waard. Helaas gaat dat waarschijnlijk tijdens één vakantie niet lukken en dus is het aan te raden om in ieder geval één van deze mooiste stranden van Kreta te bezoeken!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie