Wandelen door de Samaria kloof op Kreta – ga je mee?

4
Samaria Kloof - Wandelen op Kreta

Kreta is meer dan strand alleen; in het binnenland vind je indrukwekkende bergen en kloven waar je geweldige wandeltochten kunt maken. De bekendste is de Samaria Kloof, waar ieder jaar meer dan 170.000 mensen doorheen hiken. Jij ook binnenkort?!

Wandelen door de Samaria Kloof is misschien wel het tofste wat je op Kreta kunt doen. Niet alleen omdat het één van de langste kloven (16 km) van Europa is, maar vooral vanwege de diversiteit aan natuurschoon die je onderweg tegenkomt.

Samaria Kloof: bergen en rotswanden

Over rotsachtige paden en kolkende riviertjes kom je langs smalle passages en 500 meter hoge rotswanden. Onderweg heb je wijdse uitzichten over met bomen begroeide bergen, maar ook op wit-gele bergwanden waar nog nét een zonnestraaltje doorheen piept. Niet zo gek dus dat de kloof uitgeroepen is tot nationaal park.

Samaria kloof - Wandelen op Kreta

Magnifiek uitzicht op Kreta’s bergen – Foto: Miguel Virkkunen Carvalho

Samaria Kloof - Wandelen op Kreta

Durf jij? – Foto: Miguel Virkkunen Carvalho

De wandeling

Bij de ingang van het Samaria Gorge National Park betaal je 5 euro entree en kun je beginnen aan de 5 tot 8(!) uur durende wandeling. Pittig, maar met goede wandelschoenen, veel water en een goede conditie gaat het je zeker lukken!

Na het eerste uur kom je langs bomen met roze bloemen en kleine beekjes die je via houten bruggetjes oversteekt. Zo nu en dan kom je een grazend geitje tegen die niet op- of omkijkt van je aanwezigheid.

Samaria kloof - Wandelen op Kreta

Berggeitje – Foto: Sonja Pieper

 

Samaria kloof - Wandelen op Kreta

Niet zo eng als het lijkt! – Foto: bigfoot

Na 2 à 3 uur begint de kloof pas écht en loop je urenlang tussen immense rotsmuren. Wanneer je omhoog kijkt zie je niets meer dan stenen, kleine bomen op de top en een streepje blauwe lucht. Machtig mooi.

Samaria Kloof - Wandelen op Kreta

Hoezo, mooi?! – Foto: Miguel Virkkunen Carvalho

Na urenlang de rotsformaties bewonderd te hebben, kom je uiteindelijk aan op een afgelegen strand in het dorpje Agia Roumeli. Hier zijn geen wegen – op het pad na dat je weer terugleidt naar de kloof! Gelukkig voor je maag, vind je hier wel tal van taverna’s waar je weer kunt bijtanken. Daarna pak je de ferry naar Hora Sfakion, waar je de bus terugneemt naar Chania.

Samaria Kloof - Wandelen op Kreta

Het dorpje Agia Roumeli, wat een beloning! – Foto: camptocamp.org

Samaria Kloof - Wandelen op Kreta

Tot snel! – Foto: Krzysztof Belczyński

Tot ziens Samaria Kloof, we zullen je niet meer vergeten!

Tot slot: goed om te weten

We raden je aan om een fles water, zonnebrandcrème, hoed of petje, eten en snacks (niet te koop in de kloof) en blarenpleisters mee te nemen. Ook kan een warme trui fijn zijn, aangezien het ’s ochtends vroeg op 1200 meter hoogte fris kan zijn.

Onderweg kun je op veel plekken je waterfles bijvullen. Regelmatig kom je bankjes tegen om uit te rusten. Te moe om verder te lopen? Dan zijn er ezeltjes die je naar Agia Roumeli brengen.

Kopfoto: Wikimedia Commons

4 comments

 1. Jaap Eweg 1 oktober, 2016 at 19:19 Beantwoorden

  Wij gaan op 17 oktober met corendon naar Kreta. Kunt u mij informeren of de samaria kloof tussen 17 en 24 oktober nog open / toegankelijk is?

  • Redactie Corendon 6 oktober, 2016 at 07:47 Beantwoorden

   Beste Jaap,

   Volgens de officiële website samaria.gr, zijn bezoeken aan het Nationaal park toegestaan vanaf 1 mei tot 31 oktober. De toegang tot de kloof is echter afhankelijk van het weer.
   Als er veel regen valt, kan het waterpeil in de rivierbedding namelijk gevaarlijk stijgen. Bij aankomst in het hotel kun je het beste informeren naar de tour door de kloof. Ik wens je alvast een ontzettend fijne vakantie.
   Groet, Maarten.

Post a new comment

De grotten van Cova de Can Marça banner

Bezienswaardigheden op Ibiza

Veel mensen komen naar Ibiza voor het heerlijke zonnetje, de mooie stranden en het geweldige uitgaansleven. Wist je dat er daarnaast ook ontzettend veel mooie ...