De vulkaan Etna op Sicilië bezoeken en beklimmen

Je vakantie naar Sicilië is geboekt en je kan je planning gaan maken. Iets wat je op het Italiaanse eiland zeker moet doen én gelijk van je bucketlist kan strepen; de Etna beklimmen. De Etna is één van de actiefste vulkanen ter wereld en een van de weinige in Europa. Dit indrukwekkende natuurfenomeen ligt aan de noordoostkust van het zonnige Sicilië en is van alle kanten gemakkelijk te bereiken. De sportieve vakantieganger maakt de klim naar boven met een gids. Voor een meer ontspannen ervaring huur je een auto en neem je plaats in de kabelbaan naar boven. Lees hier alles over de mooiste routes naar het hoogst bereikbare punt van de Etna.

De grootste actieve vulkaan in Europa

De 3323 meter hoge berg staat op de werelderfgoedlijst en is de grootste actieve vulkaan in Europa. Nog jaarlijks is er een uitbarsting te zien en vooral te horen, dus het zou zo maar kunnen dat jij dit spektakel meemaakt. Kom je in het voorjaar naar Sicilië dan ligt er waarschijnlijk nog sneeuw op de top van de berg terwijl het aan het strand al lekker warm is. In de lente bloeit ook de brem volop wat de berg een mooie gele kleur geeft. Ook interessant aan de begroeiing op de Etna zijn de wijnranken. Aan de voet van de berg vind je eeuwenoude terrassen met druivenplanten waar wijn van wordt gemaakt. Door de unieke locatie van de druif smaakt de wijn erg bijzonder.

De Etna beklimmen

Als echte avonturier kies jij ervoor de Etna te voet te beklimmen. Je gaat met een ervaren gids na een korte uitleg beginnen aan je klim naar de top. In het dorpje Nicolosi start jouw tocht naar boven. Met een kabelbaan en speciale off-road busjes word je naar 2900 meter boven het zeeniveau gebracht naar Torre del Filosofo. Eenmaal hier aangekomen, begint je klim naar boven met een professionele vulkanologische gids. Geniet van het prachtige uitzicht tijdens je sportieve tocht. Door de vele lava uitbarstingen waan je je in een maanlandschap. Je komt onderweg verschillende rode, grijze en zwarte stukken grond tegen die warm aanvoelen. Hoe dieper je graaft, hoe heter de grond is. Je zou hier zelfs een eitje op kunnen bakken. Altijd handig, mocht je onderweg trek krijgen. 😉

Zonsondergangwandeling

Wil je een echt bijzondere ervaring. Ga dan mee met de zonsondergangwandeling. Hier begint het beklimmen van de Etna in het stadje Zafferana Etnea aan de oostelijke kant van de vulkaan. Dit plaatsje staat bekend om de honingproductie. Proef hier ook zeker van. Zet je klim voort naar de lavagrot, die is ontstaan na de uitbarsting van 1792. Wandel door een lava tunnel en neem letterlijk een kijkje binnenin de vulkaan. De tunnel is op natuurlijke wijze ontstaan door de lavastroming onder de verharde grond.

Het laatste deel van de tocht maak je over bergpaden naar de Sapienza-hut. Vergeet niet te genieten van de wandeling rond de lavastromen die zijn ontstaan uit de nieuwste uitbarstingen en de oude Silvestri-kraters die dateren uit de uitbarsting van 1892. Vanaf dit hoogste punt zie je de zon ondergaan. Een adembenemend momentje om je dag af te sluiten voor je weer terugkeert naar je hotel in de regio Giardini Naxos.

Ontspannen naar de top

Wil je op een wat meer ontspannen manier naar de top van de Etna vulkaan? Huur dan een auto en rij zelf vanuit Nicolosi naar boven via slingerwegen en bochten. Je eerste stop is het twee kilometer hoger gelegen Rifugio Sapienza. Hier parkeer je de auto, geniet je van een lunch en stap je vervolgens in de kabelbaan. Op 2500 meter hoogte, bij Montagnola, ga je te voet verder door het vulkaanachtige landschap. Nadat je volop van het uitzicht hebt genoten en genoeg fotomomentjes hebt benut, begin je aan de afdaling langs de krater. Met de gids daal je van 3300 meter naar een hoogte van 2500 meter. Vanaf dit punt gaat de kabelbaan weer naar beneden. Stop onderweg ook zeker bij een van de souvenirstalletjes waar je van alles van, uiteraard, lavasteen kunt kopen.

Insider tip! Vergeet niet warme kleren in te pakken. Ondanks het warme klimaat, waar Italië om bekend staat, kan het flink waaien op de top van de berg. In de zomermaanden kan het zelfs 25 graden schelen met de temperatuur aan het strand. Heb jij inmiddels zin in een reis naar Sicilië, maar nog geen hotel gekozen. Bekijk dan hier het volledige aanbod aan hotels op het eiland aan de voet van de Italiaanse laars.

 

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie