De 10 mooiste bezienswaardigheden op Lanzarote!

Het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden, Lanzarote, is als zonnige zomer- en winterbestemming al zeer populair bij menigen. De spectaculaire stranden, leuke boulevards en charmante stadjes zorgen voor een onvergetelijke vakantie. Wist je dat je naast een relaxte zonvakantie aan het strand ook genoeg bezienswaardigheden op Lanzarote kunt zien?

Timanfaya Nationaal Park

Onze eerste stop is het Timanfaya Nationaal Park, ongetwijfeld het meest iconische park van Lanzarote. Dit uitgestrekte reservaat, ligt middenin in een indrukwekkend vulkanisch berggebied en is volledig gevormd uit vulkanische grond. Timanfaya Nationaal Park is dan ook vernoemd naar het eerste dorp dat in 1730-1736 volledig is weggevaagd door de vulkaan.

Ingang Timanfaya Nationaal Park

Het park is beroemd om zijn (bijna buitenaardse) landschap van gestolde lava, die in de loop van eeuwen is afgekoeld en verhard, waardoor er bijzondere vormen en structuren ontstonden. Overal waar je kijkt, zie je deze zogenaamde ‘lavabubbels’. De unieke textuur en kleur van het landschap, van zwart tot rood en oranje, zorgen voor een geweldig uitzicht. Zo’n uitzicht vind je nergens anders ter wereld.

Maar het Timanfaya Nationaal Park is meer dan alleen een lust voor het oog. Het is ook een plek waar je de kracht van de aarde onder je voeten kunt voelen. De vulkanische activiteit onder het oppervlak is nog steeds merkbaar. Om je dit te laten ervaren wordt er water in 13 meter diepe gaten gegoten. Daar is het zo heet dat het water onmiddellijk aan de kook raakt, wat resulteert in indrukwekkende stoomgeisers.

De vulkanische grond onder Timangaya Nationaal Park is zo heet dat water direct aan de kook raakt.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan het park is ongetwijfeld een lunch in het restaurant El Diablo. Hier wordt het eten op een unieke manier bereid: het wordt namelijk gegrild met vulkanische hitte! Stel je voor dat je geniet van een heerlijke maaltijd, terwijl je weet dat het is bereid met de natuurlijke warmte van een vulkaan. Dat alles maakt je het Timanfaya Nationaal Park een bezienswaardigheid die je nooit zal vergeten.

Vulkanische hitte wordt gebruikt bij restaurant El Diablo

Jameos del Agua

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Lanzarote vind je ondergronds. Door de vele vulkaanstromen in het noorden van het eiland zijn namelijk de onderaardse grotten Cueva de los Verdes ontstaan.

Het grottenstelsel strekt zich uit over een groot gedeelte van het eiland. Doordat het grotendeels intact is gebleven is er een natuurlijk ondergronds meer ontstaan, Jameos del Agua.

Helderblauwe Jameos del Agua meer. Een unieke bezienswaardigheid in Lanzarote

In dit felblauwe meer leeft de albinokreeft. Jameos del Agua is één van de zeldzame plekken op aarde waar je deze kleine schaaldieren in het wild kunt zien zonder dat je daarvoor de diepte in hoeft. Ter bescherming van de beestjes en het meer mag je tijdens je bezoek geen muntjes in het meer gooien.

Honger gekregen? Een hapje eten is mogelijk rondom het meer. De beroemde kunstenaar en architect César Manrique heeft de grot voorzien van zitgedeeltes, een vulkaanmuseum en een kunstmatige lagune in de open lucht. Voor een onderaardse lunch kun je gewoon terecht met je entreekaartje. Zeker het bezoeken waard tijdens je vakantie op Lanzarote!

Het zwembad van Jameos del Agua
Resutaurant in Jameos del Agua

El Golfo

Verborgen aan de westkust van Lanzarote, tussen het Timanfaya National Park en Los Hervideros, ligt het pittoreske vissersdorpje El Golfo. Dit charmante plaatsje, met slechts een paar honderd inwoners, is een ware parel op het eiland en een bezoek meer dan waard.

El Golfo is geen typische badplaats, maar biedt met zijn kleine zwarte stranden, omringd door helder oceaanwater en vulkanische rotsformaties een authentieke ervaring.

Het hoogtepunt van El Golfo is zonder twijfel El Lago Verde, of het Groene Meer. Dit unieke natuurverschijnsel, een levendige groene poel, is gevuld met vulkanische mineralen en micro-organismen die het zijn opvallende kleur geven. Het is een surrealistisch gezicht, een heldergroene vlek te midden van het zwarte vulkanische landschap.

El Lago Verde, het groene meer van Lanzarote

Mirador del Rio (uitkijkpunt)

Eén van de mooiste uitzichten vind je in het uiterste noorden van Lanzarote bij Mirador del Rio. Mirador, dat letterlijk ‘uitzichtpunt’ betekent, ligt op zo’n 485 meter hoogte langs de kilometerslange klif Risco de Famara.

Uitzicht op La Graciosa vanaf Mirador del Rio

Vanaf dit uitzichtpunt heb je een fantastisch zicht op de het eiland La Graciosa, ook wel het achtste Canarische Eiland genoemd. Maar ook over de onbewoonde eilanden die daarachter liggen. Zoek een dag uit met zonneschijn, want de noordkant van het eiland heeft nog weleens last van bewolking waardoor het uitzicht behoorlijk verloren gaat.

Castillo de Santa Barbara

Vlakbij het stadje Teguise vind je Castillo de Santa Barbara. Dit kasteel, gelegen op de vulkanische kegel Montaña de Guanapay, is het oudste kasteel van de Canarische Eilanden. Ooit diende het als verdedigingswerk, maar tegenwoordig is het een fascinerend museum over piraterij, wat het zowel voor volwassenen als kinderen een spannend en leerzaam uitje maakt.

Castillo de Santa Barbara, bezienswaardigheid in Lanzarote

Het Castillo de Santa Barbara werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Sancho de Herrera, op de plek van een bestaande wachttoren uit de 14e eeuw. Het kasteel diende als bescherming tegen piraten en bood een veilig onderkomen voor de inwoners van Teguise in onrustige tijden. Na een periode van verval werd het kasteel aan het einde van de 20e eeuw gerenoveerd en kreeg het verschillende functies, waaronder die van emigratiemuseum. Sinds 2011 is het echter het thuis van het piratenmuseum, waarmee het oorspronkelijke doel van het kasteel op een bepaalde manier weer tot leven komt.

Een bezoek aan het Castillo de Santa Barbara is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Teguise, de voormalige hoofdstad van Lanzarote. Voor slechts €3 per persoon krijg je toegang tot het kasteel en het museum. Dus als je op zoek bent naar een unieke ervaring op Lanzarote, zet deze bezienswaardigheid dan zeker op je lijst!

Punta Mujeres

Als je op zoek bent naar een authentieke, minder bezienswaardigheid op Lanzarote, dan is Punta Mujeres een absolute aanrader. Dit kleine vissersdorpje, gelegen aan de noordoostkant van het eiland, is een ware parel die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Maar laat je niet misleiden door zijn bescheiden omvang. Punta Mujeres heeft een rijke geschiedenis en een unieke charme die je nergens anders op het eiland zult vinden.

Uitzicht op Punta Mujeres, een uniek dorpje in Lanzarote

Punta Mujeres is van oorsprong een vissersdorpje, maar het toerisme heeft langzaam zijn weg gevonden. Toch ademt het dorpje nog steeds een rustige, ontspannen sfeer uit. De kleine strandjes en lokale restaurants bieden een unieke kans om de lokale cultuur te ervaren. Het dorpje heeft een kleine boulevard met natuurlijke zwembaden die bij vloed gevuld worden met oceaanwater. Een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de rustige omgeving.

Natuurlijk zwembad in Punta Mujeres

De naam Punta Mujeres, letterlijk vertaald als ‘vrouwenpunt’, is een eerbetoon aan de eeuwenoude visserstradities van het dorp. Vroeger wachtten de vrouwen hier op hun mannen en keken uit naar hun terugkeer van de vistochten. Deze rijke geschiedenis draagt bij aan de unieke charme.

Los Hervideros

Los Hervideros, een natuurlijk fenomeen dat de kracht van de elementen van de natuur onthult. Gelegen tussen de zoutpannen van Salinas de Janubio en El Golfo, biedt deze plek een mooi uitzicht op de ruige rotsformaties gevormd door lavastromen die abrupt eindigen waar de zee begint. Het is een spektakel om te zien hoe de golven soms ruig in de onderbuik van de uitgeslepen rotsen aanklotsen.

Een overzicht van Los Hervideros

De locatie is voorzien van wandelpaden en uitzichtplateaus tussen de rotsen, waardoor je een prachtig zicht krijgt op de schuimende koppen van het zeewater die door de kieren en gaten van de rotsen gejaagd worden. Vooral bij ruwe zee gebeurt dit met een enorme kracht. Het is een ervaring die je niet alleen ziet, maar ook hoort, terwijl de zee zich een weg probeert te banen door de gaten en spleten van het lavagesteente.

Opspattend water Los Hervideros

Los Hervideros is toegankelijk voor alle leeftijden, maar het is belangrijk om op de paden te blijven om gevaarlijke situaties te voorkomen. De paden zijn vrij smal en op sommige plekken moet je een trapje op of af. Rolstoelen en kinderwagens kunnen hier helaas niet komen, maar vanaf het brede asfaltpad naar Los Hervideros heb je al zicht op de grootste klif. En het beste van alles? Het bezoeken van deze bezienswaardigheid is gratis, waardoor het een perfecte toevoeging is aan je reis naar Lanzarote.

Playas de Papagayo

Voor de ultieme zon, zee en strand-ervaring op Lanzarote, ga je naar Playas de Papagayo. Deze verzameling van zeven prachtige stranden, gelegen op het meest zuidelijke puntje van het eiland, wordt beschouwd als de mooiste stranden van Lanzarote en misschien wel van heel Spanje en de Canarische Eilanden. Omringd door indrukwekkende kliffen van lavasteen, bieden deze beschutte zandstranden een fraai uitzicht op het schitterend blauwe water.

Playas de papagio, Lanzarote

Playas de Papagayo is niet alleen een paradijs voor zonaanbidders, maar biedt ook volop mogelijkheden voor actieve reizigers. Of je nu wilt mountainbiken, wandelen of gewoon langs de kust wilt rijden, deze stranden zijn de perfecte bestemming. Vanuit de populaire toeristische plaats Playa Blanca zijn de stranden gemakkelijk te bereiken, zowel te voet, met de fiets, per auto of met de waterbus.

Volcàn del Cuervo

De Volcàn del Cuervo is meer dan alleen een vulkaan. Het is een venster naar het verleden van Lanzarote, dat een diepgaand inzicht biedt in de geologische geschiedenis van het eiland. Deze vulkaan heeft een sleutelrol gespeeld in de vorming van het eiland zoals we dat vandaag kennen, met de eerste uitbarsting die plaatsvond op 1 september 1730. Sindsdien heeft de vulkaan een blijvende invloed gehad op het landschap van Lanzarote.

Een van de unieke kenmerken van de Volcàn del Cuervo is de mogelijkheid om er zowel doorheen als eroverheen te wandelen. Een tocht van ongeveer 5 kilometer brengt je naar de top, waar je wordt beloond met een spectaculair uitzicht. Je kunt niet alleen genieten van het omringende landschap, maar ook van het inwendige van de vulkaan. De wandeling biedt een steeds veranderend perspectief op de vulkaan, wat de ervaring buitengewoon indrukwekkend maakt. Sommigen beweren dat een wandeling naar de top van deze vulkaan een reinigende ervaring voor de geest is. Hoewel we niet kunnen bevestigen of dit waar is, kunnen we wel zeggen dat het absoluut inspirerend en adembenemend is!

Jardin de Cactus

De laatste bezienswaardigheid op het vulkanische eiland Lanzarot is een echte must-see, namelijk Jardin de Cactus. Deze cactustuin ligt nabij het dorpje Guatiza, aan de oostkant van het eiland. Doordat de cactussen op de zwarte steengruis van de lavasteen zijn geplant, komen de verschillende groene, gele en soms rode cactussen mooi tot hun recht.

Jardin de Cactus. Een van de unieke bezienswaardigheden van Lanzarote

Ondanks dat de stekels voor bescherming tegen plantenetende dieren en veel nieuwsgierige mensen zorgen, kan een cactus slecht tegen harde wind. Daarom is de tuin aangelegd in een steengroeve. Dit zorgt voor genoeg beschutting waardoor de planten niet verloren gaan. Het stekelige park met vele soorten cactussen is dagelijks te bezoeken. Een leuke uitstapje dus als je eens wat anders wilt dan een dagje strand.

Het vulkanische eiland Lanzarote heeft tijdens je zonvakantie nog veel meer te bieden dan alleen ontspannen op het strand of een cocktail drinken aan het zwembad. Bezoek zeker eens één van deze mooie bezienswaardigheden tijdens je (volgende) reis naar Lanzarote!

Vertel anderen over dit artikel!
Auteur: Ivo de Zorzi

Ivo de Zorzi

Als SEO-specialist bij Corendon is het mijn dagelijkse taak is om zoekmachines te temmen en websites te laten stralen. Maar als ik niet bezig ben met het onderzoeken van de beste zoekwoorden, ben ik op ontdekkingstocht naar de mooiste en zonnigste vakantiebestemmingen.