Vakantiedagen verdubbelen 2024; slim je vakantiedagen opnemen

Je zou toch willen dat op een dag iemand bij je aanbelt en zegt: “Gooooooooooooooooooooooooedemiddag! U heeft een vakantiedagen-verdubbelaar gewonnen!” Dat je meer op vakantie kunt gaan en al die plekken die nog op je bucketlist staan mag afvinken. Maar helaas. Vakantiedagen verdubbelen zul je toch echt zelf moeten doen, want jazeker: het kan. Plan je jouw vakantie rondom feestdagen, dan kun je vakantiedagen besparen. En als je het doordacht inplant dan kun je zelf(s) je vakantiedagen verdubbelen.

Feestdagen in 2024

Zoals gezegd; plan je vakantie zoveel mogelijk om feestdagen heen, dan kun je aardig langer op vakantie zonder dat je gelijk alle vakantiedagen inlevert. Wat zijn de feestdagen in 2024? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

 1. Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
 2. Goede Vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
 3. Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 31 maart en maandag 1 april 2024
 4. Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
 5. Bevrijdingsdag: zondag 5 mei 2024
 6. Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
 7. Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 19 en maandag 20 mei 2024
 8. Kerst (eerste en tweede kerstdag): woensdag 25 en donderdag 26 december 2024

Een feestdag betekent niet automatisch een vrije dag. Wist je dat het niet wettelijk is vastgelegd op welke feestdagen een werknemer vrij is? De feestdagen waarop je vrij bent zijn in je CAO opgenomen en/of in je arbeidsovereenkomst. Effe checken dus.

Feestdagen inzetten om je vakantiedagen te verdubbelen.

1. Nieuwjaarsdag

Vakantie vieren aan het strand tijdens nieuwjaar

Gemakshalve ga ik in alle voorbeelden ervan uit dat je 5 dagen per week werkt, van maandag t/m vrijdag en dat je 25 vakantiedagen te besteden hebt. Uit bovenstaande blijkt dat je in de eerste week van januari 2024 al met je neus in de boter valt: 1 januari is een feestdag en dan ben jij hoogstwaarschijnlijk vrij. Oké, dit is nog niet verdubbelen, maar:

Ga je op vakantie vanaf zaterdag 23 december 2023 en vlieg je terug op zaterdag 6 januari 2024, dan heb je 14 dagen vakantie en kost het ‘maar’ 7 vakantiedagen. En zo verdubbel je vakantiedagen. Gelukkig Nieuwjaar!

2. Goede Vrijdag

Goede vrijdag is een feestdag maar niet iedereen is dan vrij, dus check voor de zekerheid bij je werkgever. Heb je schoolgaande kinderen? Scholen zijn vaak wél gesloten op Goede Vrijdag.

3. Pasen

Het Paasweekend is bij uitstek de ideale start van je vakantie; de paasmaandag is een feestdag, dus hoef je geen vakantiedag op te nemen; die week kun je dus 4 vakantiedagen opnemen en tóch 5 dagen vrij zijn. Dus samen met nieuwjaarsdag kun je al 2 vakantiedagen besparen.

Sterker nog: als je zaterdag 30 maart naar een zonovergoten bestemming vliegt en je vliegt op zondag 7 april terug, dan heb je 8 dagen vakantie en het kost je maar 4 vakantiedagen! Ka-tsjing! Hier heb je een leuke vakantiedagen verdubbelaar te pakken.

4. Koningsdag

Extra vrije dagen dankzij koningsdag

Dit jaar valt Koningsdag ongunstig: 27 april 2024 is dit jaar op een zaterdag. Jammer he? Dus deze dag kun je niet inzetten om je vakantiedagen te verdubbelen.

5. Bevrijdingsdag

Slecht nieuws: Bevrijdingsdag valt in 2024 op een zondag. Op zich is dit niet zo erg, want Bevrijdingsdag is om de 5 jaar een feestdag. Goed nieuws: 5 mei is in 2025 weer een feestdag én valt dan op een maandag. Weer een vakantiedagen-verdubbelaar erbij!

Vind hier een overzicht van de Nederlandse schoolvakanties.

6. Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag. Prik je de aansluitende vrijdag vrij, dan heb je in feite 4 dagen aaneengesloten vrij. Dus 1 vakantiedag inleveren = 4 dagen vakantie! Over vakantiedagen verdubbelen gesproken! En het wordt leuker, lees maar verder.

7. Pinksteren

Pinksteren valt altijd op een zondag en maandag – dus ook dat is weer gunstig. Tijdens dit weekend valt genoeg te beleven in Nederland; pinkstermarkten, festivals, kermis, feesten en jaaaaaaarenlang is Pinkpop ook hét festival tijdens het Pinksterweekend.

En nu wordt het leuker:

Ga je op vakantie vanaf donderdag 9 mei en vlieg je maandag 20 mei terug: dan ga je 12 dagen op vakantie, maar lever je ‘slechts’ 6 vakantiedagen in. Bam! Nog een verdubbelaar in de pocket, goed he?

8. Kerst

Kerst op het strand; de leukste bestemmingen

De kerstdagen zijn de allereerste feestdagen ná de zomerperiode, die vallen in 2024 op woensdag en donderdag, dus die kun je maximaal inzetten als vakantiedagen verdubbelaar.

Vlieg je naar de zon op zaterdag 21 december 2024 en vlieg je terug op zondag 5 januari 2025, dan kun je kerst en oud-en-nieuw op het strand vieren. Je hebt dan 15 dagen vakantie, voor ‘slechts’ 7 vakantiedagen.

Uiteraard hangt alles af van de vluchten; of die ook in jouw vakantieplanning passen, of je alle dagen wilt inzetten en uiteraard wat je vakantieplannen zijn. Bekijk ook onze hoteltips voor vakantie-inspiratie.

Vakantiedagen verdubbelen: nog wat tips

 1. Kijk altijd of in het volgende kalenderjaar de feestdagen gunstig verlopen. Zo kun je vroegtijdig je vakantie boeken. Bij Corendon kun je je vakantie eenmalig gratis omboeken en vaak profiteer je ook van een vroegboekkorting. Ook dat is verdubbelen!
 2. Zet de feestdagen in je eigen agenda/kalender op je telefoon, dan kun je eenvoudiger bepalen of je mogelijk vakantiedagen verdubbelt bij het indienen van je verlofaanvraag.
 3. Soms kun je vakantiedagen bijkopen of je arbeidstijdverkorting inzetten. Als je daarmee effectief je vakantie kunt verlengen én dus je vakantiedagen verdubbelt… Tel uit je winst.
 4. Staar je niet blind op het verdubbelen van je vakantie: ook als het niet lukt, is een vakantie dubbel en dwars verdiend.
Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Stewart Leiwakabessij

Reizen is heerlijk en wat is nog heerlijker dan andere reizigers inspireren met leuke nieuwe bestemmingen of juist bekende locaties? Juist, dat doe ik graag! Lekker in de pen klimmen (of toetsenbord) en schrijven wat ik zelf leuk vind aan een bestemming. Of wat lezers mogelijk interessant vinden. En mocht je even niets van me horen? Dan lig ik hoogstwaarschijnlijk in de zon. 😊