Vaccinaties & inentingen Bulgarije: is het nodig?

Heb jij een vakantie naar het prachtige Bulgarije geboekt? Dan wordt dat zeker genieten geblazen! Je bent het inpaklijstje al vanaf bovenaan doorlopen en hebt alle belangrijke documenten verzameld, maar hoort ineens het woord inentingen voorbij komen op de radio. Moet ik mij eigenlijk wel of niet inenten voor een vakantie naar Bulgarije? Voordat je op vakantie gaat is het natuurlijk belangrijk om te weten of het vakantieland gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Wij hebben dit al voor je uitgezocht als je op vakantie gaat naar Bulgarije en alles voor je op een rijtje gezet!

Verplichte inentingen Bulgarije

Vaccinaties beschermen je tegen diverse infectieziekten die in een vakantieland kunnen voorkomen. Deze ziektes hebben impact op je vakantie, maar ook op je dagelijksleven en dat wil je natuurlijk niet. Ga daarom altijd goed beschermd op vakantie! Gelukkig zijn er voor een vakantie naar Bulgarije geen verplichte inentingen geadviseerd. Toch raden wij je wel aan om een aantal weken voor vertrek contact op te nemen met de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over de actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Aanbevolen inentingen Bulgarije

Vaccinaties zijn misschien niet echt nodig voor een welverdiende vakantie naar Bulgarije, maar toch worden er een aantal inentingen wel aanbevolen.

DTP vaccinatie

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Difterie kan worden overgebracht tijdens het hoesten en wie doet dat nou niet soms? Tetanus kan je oplopen door een bacterie die in straatvuil kan voorkomen en polio, ook wel kinderverlamming genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat via de ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater overgedragen kan worden. Voornamelijk in Azië en Afrika komen deze ziektes veel voor, omdat de hygiënische omstandigheden hier minder goed zijn. Met een DTP vaccinatie ben je voor 10 jaar beschermt tegen deze ziektes.
In sommige gevallen worden door de GGD andere inentingen geadviseerd die persoons- en reisgebonden zijn. Denk hierbij aan een langere vakantie dan 3 maanden in Bulgarije. De informatie hierover ontvang je tijdens een persoonlijk gesprek met een deskundige. Het kan gaan om de volgende vaccinaties:

  • Hepatitis B vaccinatie
  • Rabiës vaccinatie

Hepatitis A vaccinatie

Een inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden, omdat een infectie snel kan worden opgelopen. Denk hierbij aan het drinken van kraanwater of het eten van een verkoelend softijsje die gemaakt is van verontreinigde melk. Maar wat is hepatitis A eigenlijk? Deze reisziekte wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. De symptomen van Hepatitis A zijn misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en een grieperig gevoel. Een vaccinatie beschermt je ongeveer 1 jaar lang tegen deze ziekte, dus zeker aan te raden!

Tips om besmetting te voorkomen

Om tijdens je vakantie in Bulgarije de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden hebben wij een lijstje opgesteld met handige tips!

  • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van zoogdieren om besmetting te voorkomen;
  • Haal geen (zwerf)dieren aan. Een beet, lik of krab kan rabiës (hondsdolheid) tot gevolg hebben;
  • Was je handen regelmatig, in het bijzonder voor het eten en na een toiletbezoek;
  • Drink geen water uit de kraan;
  • Zorg ervoor dat vis en vlees goed doorbakken of gekookt zijn. Ben je er niet zeker van? Eet het voedsel dan niet op;
  • Hoewel er geen malaria voorkomt in Macedonië is een steek van een normale mug ook geen pretje. Smeer je daarom goed in met een antimuggenmiddel met DEET.

Alle informatie over gezondheid in het buitenland vind je hier.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie