Praktische informatie over Bonaire
Ben jij al goed voorbereid op je vakantie naar Bonaire? Of overweeg je een reis te boeken, maar heb je nog vragen over bepaalde onderwerpen? No worries! Hieronder hebben we wat praktische informatie over Bonaire voor je verzameld.
Praktische info over Bonaire
Hoe lang is het vliegen naar Bonaire?
De vluchtduur naar Flamingo Airport op Bonaire bedraagt ongeveer 10 uur. Het is mogelijk dat er op de heen- en/of terugvlucht een tussenlanding wordt gemaakt op Curaçao.
Met welk legitimatiebewijs reis je naar Bonaire?
Voor Bonaire heb je een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse, Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, raadpleeg dan de website van de Rijksoverheid.
Heb ik een visum nodig voor Bonaire?
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Bonaire geen visum vereist.
Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Bonaire?
Bonaire ligt in een andere tijdszone dan Nederland. In de winter is het op Bonaire 5 uur vroeger dan in Nederland en in de zomer is het 6 uur vroeger dan in Nederland.
Kun je met de euro betalen op Bonaire?
Op Bonaire is de Amerikaanse Dollar het officiële betaalmiddel. Je kunt overal op het eiland dollars pinnen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een creditcard of Mastercard. Bonaire is een eiland waar veelal contant wordt betaald. Hoewel enkele grotere hotels, resorts, en toeristische bedrijven mogelijk wel euro’s accepteren, is het niet gebruikelijk en krijg je vaak een minder gunstige wisselkoers. Er wordt dus ook geadviseerd te betalen met de Amerikaanse Dollar.
Let op: Zet je pinpas ‘aan’
Vanwege veiligheidsredenen hebben de meeste banken betaalpassen standaard geblokkeerd voor gebruik buiten Europa. Als je op vakantie gaat buiten Europa kun je je pinpas kosteloos ‘aan’ zetten bij de bank. Doe dit voor je vakantie naar Bonaire via de app van je bank. Heb je een pinpas met een V PAY logo, dan kun je niet pinnen op Bonaire. Heb je een pinpas met een Maestro logo dan kun je wel pinnen.
Accommodaties en borg
Het is gebruikelijk op Bonaire dat bij aankomst in de accommodatie een borg wordt gevraagd, deze kun je doorgaans cash of met creditcard voldoen. Tijdens het verblijf kun je met deze borg soms consumpties ‘op rekening’ bestellen. Wel zo handig!
Is Bonaire een duur eiland?
Bonaire wordt vaak beschouwd als een relatief duur eiland, vooral vergeleken met sommige andere Caribische bestemmingen. Dit komt door een combinatie van factoren, zoals de importkosten van goederen, de focus op toerisme en de kleinschaligheid van het eiland. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat van Nederland.
Heb je inentingen nodig voor een reis naar Bonaire?
Voor Bonaire zijn in principe geen inentingen verplicht.
Informeer altijd tijdig voor vertrek of, en zo ja welke vaccinaties je nodig hebt. Voor informatie en advies kun je bij Reisprik terecht, een landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor reizigersadvisering en vaccinaties over actuele benodigde vaccinaties.
Kun je water uit de kraan drinken op Bonaire?
Ja, je kunt veilig kraanwater drinken op Bonaire. Het kraanwater op Bonaire wordt ontzilt en gezuiverd door de waterzuiveringsinstallatie op het eiland, waardoor het schoon en veilig is om te drinken. De kwaliteit van het kraanwater voldoet aan internationale standaarden en wordt regelmatig gecontroleerd.
Welke taal spreken ze op Bonaire?
Bonaire is meertalig en veel mensen spreken dan ook een aantal talen vloeiend. De belangrijkste talen zijn Papiaments en Nederlands. Papiaments is de meest gesproken taal op het eiland en ook de moedertaal van de meeste Bonairianen. Dit is een creoolse taal met invloeden uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Engels en Afrikaanse talen. Nederlands is de officiële taal van Bonaire, aangezien het eiland een bijzondere gemeente van Nederland is. Het wordt voornamelijk gebruikt in officiële en juridische documenten, op scholen en in de overheid. Daarnaast heeft een deel van de Bonairiaanse bevolking Engels en Spaans als huistaal vanwege de invloed van toerisme en handel.
Is het veilig op Bonaire?
Ja, Bonaire wordt over het algemeen als een veilige bestemming beschouwd, zowel voor inwoners als voor toeristen. Het eiland heeft een laag criminaliteitsniveau, vooral vergeleken met veel andere Caribische bestemmingen. Zoals overal is het wel goed om voorzichtig te zijn en op je spullen te letten, vooral in toeristische gebieden.
Heb je een wereldstekker nodig op Bonaire?
Ja. Voor stopcontacten van type A of B, die op alle ABC-eilanden voorkomen, heb je een universele wereldstekker nodig.
Stinapa Nature Fee
Let op: om het water rond Bonaire te betreden heb je een Stinapa E-ticket nodig. Deze ‘Nature Fee’ geldt niet alleen voor duikers, surfers, snorkelaars en andere watersporters, maar ook voor wie in de zee rond Bonaire of Klein Bonaire gaat zwemmen. Dat komt omdat dit gebied tot het beschermde Bonaire National Marine Park behoort. Dit nationale park wordt samen met het Washington Slagbaai Nationaal Park en Lac beheert door de Stichting Nationale Parken (Stinapa). Een Stinapa E-ticket bedraagt USD 40 per persoon en is één kalenderjaar geldig. Voor meer info en aanschaf van het ticket kijk op Stinapa Bonaire Nature Fee.
Vervoer op Bonaire
Er is vrijwel geen openbaar vervoer op Bonaire. Daarom kiezen de meeste bezoekers ervoor om een auto te huren, omdat dit de meest flexibele manier is om het eiland te verkennen. Het is zeker aan te raden tijdens je vakantie, zodat je meer vrijheid hebt.
Wat voor keuken heeft Bonaire?
Bonaire staat wereldwijd bekend als ‘divers paradise’, maar je mag het gerust ook ‘smulpapen paradise’ noemen. Hier word je namelijk getrakteerd op een unieke lokale keuken, vol heerlijke gerechten die vaak zijn bereid met verse, lokale producten. De Bonairiaanse keuken is sterk beïnvloed door verschillende volkeren die in de loop der tijd naar het eiland zijn gekomen. Indianen, Spanjaarden, Nederlanders en Afrikaanse slaven brachten allemaal hun eigen ingrediënten en recepten mee naar Bonaire. Zo kon een unieke keuken ontstaan.
Wat is het geloof op Bonaire?
Geloof en religie spelen een belangrijke rol in de Bonairiaanse samenleving. Iedere zondag stromen de kerken vol met gelovigen. De katholieke kerk, geïntroduceerd door de Spanjaarden, heeft de meeste aanhang; 77% van de bevolking op Bonaire is rooms-katholiek. Alle religieuze groepen hebben op Bonaire hun eigen gebedsruimtes. Het eiland telt vijf monumentale kerkgebouwen, waar pastors en dominees hun missen en diensten houden.