De mooiste vulkanen van de Canarische Eilanden om te bezoeken

Dat je op de Canarische Eilanden veel vulkanen treft zal je niet verbazen. Deze prachtige en veelzijdige eilanden zijn namelijk ontstaan uit vulkanisch gesteente. Elke vulkaan heeft iets unieks: de ene is nog actief, de andere al ‘dood’ en de ene is open voor publiek, de andere niet. Het bezoeken van zo’n vulkaan is een bijzonder uitje. Wandelen over een immense zwarte vlakte, tussen de torenhoge kegels… Dat wil je vast en zeker een keer meemaken!  Maar welke vulkanen op deze Spaanse eilanden zijn de moeite waard om te bezoeken? Lees snel verder, want wij vertellen je graag over de mooiste vulkanen op de vier grootste Canarische Eilanden die jij kan bezoeken!

El Teide – Tenerife

Een bezoek aan de beroemde El Teide is een beleving op zich! Tijdens je vakantie op het prachtige en veelzijdige Tenerife mag je een excursie naar deze indrukwekkende en grootste vulkaan op het eiland niet overslaan. Je vind de El Teide in een prachtig natuurpark, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Uiteraard niet voor niets: je kijkt in Nationaal Park El Teide je ogen uit! Wandel door het bijzondere maanlandschap, ontdek de vele inheemse soorten flora en fauna en beklim de imposante El Teide. De vulkaan is ongeveer 3718 meter hoog en daarmee de op twee na hoogste vulkaan ter wereld. Om de krater te kunnen en mogen bezoeken moet je vooraf een vergunning aanvragen, maar met de auto kun je zonder vergunning een hoogte van 2350 meter bereiken. Hoog genoeg om boven de wolken uit te komen. Bijzonder!

Tindaya vulkaan – Fuerteventura

Ook op het strandparadijs Fuerteventura kun je op zoek gaan naar vulkanen. In het binnenland van dit prachtige Canarische Eiland siert de licht gekleurde Tindaya, een heilige berg en vulkaan van circa 401 meter hoog. Niet alleen leent dit vulkanische gebied zich perfect voor een mooie wandeling, ook kun je hier diverse opgravingen en overblijfselen van de eerste bewoners van Fuerteventura bekijken. Onder andere voetafdrukken, mysterieuze rotstekeningen en restanten van nederzettingen. De vulkaan en het bijzondere gebied eromheen behoren daarom tot een beschermd gebied. Klim naar de top en geniet op heldere dagen van een prachtig uitzicht. Als je geluk hebt kun je vanaf de Tindaya vulkaan soms zelfs de El Teide op Tenerife zien pronken! Let op: voor het beklimmen en bezoeken van de Tindaya vulkaan moet je vooraf een vergunning aanschaffen.

Pico de Bandama – Gran Canaria

In het oosten van Gran Canaria vind je een van de andere mooiste vulkanen van de Canarische Eilanden: de Pico de Bandama. Deze niet actieve vulkaan met een gemiddelde doorsnee van één kilometer is zeker de moeite waard om te bezoeken. Sportievelingen bereiken de top van 569 meter te voet, maar het is ook mogelijk om met de auto, via een kronkelend weggetje, de klim te maken. Op de punt van de Pico de Bandama vulkaan is namelijk een parkeergelegenheid. Bovenop de vulkaan geniet je van een prachtig uitzicht over de weide omgeving, maar vergeet vooral niet even in de krater te kijken… De grond in de 200 meter diepe krater is door de vulkanische activiteit heel vruchtbaar, waardoor hier vandaag de dag verschillende gewassen worden geoogst. Wil je dit liever van dichtbij bekijken? Maak dan onder begeleiding van een gids een twee uur durende afdaling in de krater. Je kunt de Pico de Bandama alleen overdag bezoeken.

Volcan del Cuervo – Lanzarote

Wanneer je denkt aan een vulkaan op Lanzarote is het Timanfaya Nationaal Park vast de plek die je als eerste te binnen schiet. Niet gek, want dit ruigste deel van het eiland beschikt over 25 kraters en meer dan 100 vulkaankegels. Tegen betaling geniet je van een busritje door dit nationaal park terwijl de natuur je onderweg trakteert op prachtige uitzichten over het maanlandschap. Toch is er een vulkaan die wij liever bezoeken: Volcan de Cuervo. Deze vulkaan is gelegen in het midden van Lanzarote, heeft een dramatisch uiterlijk en is een stuk minder toeristisch dan de vulkaan in het nationaal park. Daarnaast is Volcan de Cuervo ideaal voor degene die graag een vulkaankrater wil bezoeken, zonder uren te hoeven wandelen. De wandeling naar de krater is circa 5 à 6 kilometer lang, dus een bezoek aan deze indrukwekkende vulkaan is een leuk uitje voor met het hele gezin. Of kies je liever voor een rondje om de vulkaan heen? Volgens kenners zorgt een wandeling om Volcan del Cuervo voor een zuivering van je geest. Een prachtig uitzicht, geweldige wandeling en gezuiverde geest: een bezoek aan Volcan del Cuervo is een échte win-winsituatie!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Bianca de Groot