Welk deel van Curaçao is het mooist?
Curaçao – het Caribische eiland is onderdeel van de Nederlandse Antillen en is het vakantieoord bij uitstek om je vakantie te vieren. Zon, zee, warmte, heerlijke Caribische gerechten, altijd een zalige temperatuur en wat te denken van de natuur en cultuur die het eiland te bieden heeft? En dan hebben we het nog niet eens over die kristalheldere Caribische zee gehad, die het eiland omringt en waar een imposante onderwaterwereld op je wacht. Maar goed, welk deel van Curaçao is het mooist?
Om die vraag te beantwoorden en omdat Curaçao diagonaal ligt, deel ik het eiland voor het gemak in 3 delen: de noordelijke punt, het midden en het zuidelijke deel.
Welk deel van Curaçao is het mooist?
Het noordelijke deel van Curaçao
Laten we eerst de noordelijke punt van Curaçao ontdekken.
Klifformaties en ruige kustlijnen: Shete Boka National Park
In de noordelijke punt van het eiland ga je naar Shete Boka National Park, met een adembenemende, ruige kustlijn. Hier vind je imposante klifformaties, grotten en blowholes en golven die ruisen én breken op de rotsen. Camera mee, of gewoon met je foon: prachtige uitzichten die je écht vast moet leggen.
Zoek de hoogte op: Christoffelpark
Zoek je het liever hogerop? Dan is het Christoffelpark ook een aanrader; de Christoffelberg is met ca. 372 m het hoogste punt op Curaçao én is daarmee ook één van de drie hoogste punten van het Koninkrijk der Nederlanden. Bezoek ook het Savonet museum, met een boeiend kijkje in het verleden.
Geknipt om te relaxen: Kleine Knip of Grote Knip
Uiteraard vind je hier ook heerlijke stranden, zoals Kleine Knip of Grote Knip, waar het witte strand uitnodigend op je wacht en de kristalheldere Caribische Zee jou de nodige verfrissing brengt onder de Caribische zon. Grote Knip is met recht een klein paradijs op Curaçao.
Het midden van Curaçao
Uiteraard is ook het midden van Curaçao een mooi deel van het Caribische eiland.
Flamingo’s spotten: Jan Kok Baai
De ondiepe wateren van de Jan Kok Baai vormen de thuisbasis van Curaçao’s grote flamingo populaties, waar ze foerageren en tot rust komen. Neem je verrekijker mee en vergaap je aan de roze vogels die door het water waden.
Cactussen, zee en windmolens: Hatovlakte
De Hatovlakte, of Vlakte van Hato, is een vlakte in het midden van Curaçao en mag je zeker niet missen. Zand en groene struiken worden afgewisseld met cactussen en paadjes die je naar de zee lokken. Hier vind je ook windmolens, maar niet van die pittoreske molens zoals in Nederland. Een perfect wandel- en mountainbikegebied.
Palmbomen, zandstrand en koraalrotsen: Daaibooi
Ook hier geniet je van de heerlijke Caribische natuur: een zandstrand met palmbomen, voor dat tropische gevoel en her en der nog wat cactussen die je op het hele eiland vindt. Uiteraard is de zee hier ook kristalhelder en de onderwaterwereld is imposant. De rotsen op het strand zijn koraalrotsen, dus waterschoenen zijn misschien wel een goede tip. Op Daaibooi is het leven mooi.
Het zuidelijke deel van Curaçao
Het zuidelijke deel spreekt het meest tot de verbeelding, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de hoofdstad Willemstad.
Kleurrijke historie en cultuur: het bruisende Willemstad en het Rif Fort
Willemstad is al uitvoerig beschreven en wordt ook wel ‘Amsterdam van het westelijk halfrond’ genoemd. Hier vind je ook het Rif-fort, één van de acht forten op Curaçao. In de loop van de tijd heeft het fort gediend als overheidsgebouw en politiebureau. Tegenwoordig is het een luxe winkelcentrum, met historische details. Shop till you drop!
Vogelspotten: natuurgebied St. Jorisbaai
Voor de vogelspotters is het zoutmeer en de naastgelegen mangroves een waar paradijs om (ook hier) flamingo’s, pelikanen of fregatvogels, dus houd je verrekijker dicht bij de hand. De omgeving nodigt uit om te wandelen of mountainbiken en in de buurt kun je lekker genieten van de lokale keuken bij een van de vele Caribische restaurantjes. Deze baai is overigens ook een surf hotspot.
Zandstrand, mangrovebossen en een rif
Het Mangrove Beach Resort heeft een heerlijk strand met een eigen rif! En een wit zandstrand, zwembaden en nog veel meer om tijdens jouw vakantie te relaxen.
Een heuse vuurtoren en een scheepswrak: Klein Curaçao
Bounty + paradijs + tropisch + onbewoond + eiland = Klein Curaçao. Hier kun je echt van alles doen, inclusief helemaal niets doen. Wellicht het mooiste strand van Curaçao, dat je tevens verleidt tot een verkoelende duik in het azuurblauwe water. Wandel naar de vuurtoren, een overblijfsel uit de rijke historie van Curaçao, leuk voor op je insta 😉. Door de ligging van het eiland is het voor schippers soms moeilijk om langs Klein Curaçao te navigeren, wat wel eens misgaat. En uiteraard móet je snorkelen en de prachtige onderwaterwereld beleven. Wie weet spot je nog een zeeschildpad!
Maar welk deel van Curaçao is nou het mooist?
Tja, dat is een goeie vraag. Je gaat naar Curaçao voor zon, zee, strand en nu heb je nog wat meer input om te bepalen naar welk deel je wilt. Uiteraard staat het vrij om het hele eiland te verkennen, met dit blog in je hand kun je steeds wat anders doen. Het eiland is veelzijdig en biedt voor elk wat wils.
De natuur is indrukwekkend; vogels, leguanen, vissen, schildpadden maar ook palmbomen en cactussen sieren het landschap. Verschillende parken nodigen uit om te wandelen en de kustlijn is afwisselend: witte zandstranden en ruige rotsen en klifformaties of vlaktes waar je ook prima kunt mountainbiken. Resorts en paradijselijke baaien, kleinschalige accommodaties en uiteraard Willemstad zorgen voor dat ultieme vakantiegevoel.
De kleurrijke cultuur vind je in Willemstad: bijvoorbeeld in Otrobanda (‘De andere oever’ in het Papiaments), een up-and-coming gebied wat in ontwikkeling is, de verschillende forten op Curaçao (waaronder het Rif-fort) en uiteraard de fameuze Pontjesbrug.
En vergeet Klein Curaçao niet, een klein onbewoond eiland, nét buiten de kust van het eiland.
Kortom: het mooiste deel van Curaçao is dat deel waar jij de meeste stappen zet.