Mooiste plekken op Mallorca: dit zijn de hoogtepunten!

Mallorca, één van Spaanse eilanden in de Middellandse Zee en geliefd bij zowel jonge reizigers die willen feesten, als bij de oudere generaties die meer rust, reinheid, regelmaat en toch actieve vakanties willen houden. Ik heb de mooiste plekken op Mallorca voor je: hieronder 10 hoogtepunten voor je die je zeker gezien of gedaan moet hebben.

1. Palma de Mallorca

Palma de Mallorca, hoofdstad van het eiland Mallorca is het absolute hoogtepunt van het eiland. Stranden waar je relaxed ontspant met zicht op de Middellandse Zee, met je voetjes in het zand en je zonnebril op je neus. Diezelfde voetjes die je op wandeltocht meenemen door het centrum om te shoppen of om wat culturele hoogstandjes te bezoeken. Schitterende binnenhofjes, of ontdek de stad per paardenkoets of op de fiets. En sluit de dag af met een drankje op een terras. Proost, op Mallorca!

2. Drakengrotten (Cuevas del Drach)

De natuur op z’n grilligst én imposantst: de Cuevas del Drach (“Drakengrotten”) zijn ca. 2 kilometer lang en vind je maar liefst 25 kilometer(!) onder de grond. En daar, onder de grond, bevindt zich tevens een ondergronds meer, het grootste ondergrondse meer van Europa! En vergis je niet: ook al is het buiten warm, rond de 30 graden, beneden in de grotten is het pakweg 21 graden! Dat verwacht je niet als je je in het binnenste van een draak (van een grot) begeeft.

3. Koninklijk bezoek: Palacio de la Almudaina

Paleis van Almudaina

Een majestueus gebouw midden in Palma de Mallorca is het Palacio de la Almudaina; imposant om te zien en te bezoeken. Leer over de rijke geschiedenis van het eiland, ontdek de Arabische invloeden uit het verleden, vergaap je aan de zalen en kamers. Rondom het kasteel heb je smalle straatjes waar je even een ijsje kunt scoren om bij te komen, zo loop je om het kasteel heen en overzie de zee en een parkje terwijl je richting de kathedraal wandelt om de rest van de stad te ontdekken.

4. Ontdekkingstocht met een Nederlands tintje

Fietsen door Mallorca

Hollandser wordt het niet: maak een fietstocht over het eiland! De wegen zijn vlak en leiden over bergachtige heuvelgebieden. Goed voor je kuiten, conditie en je ziet nog eens wat van het eiland. Omdat je actief bezig bent is een goede voorbereiding zeker een must. Ben je daarentegen niet zo getraind, maar vind je het fietsidee iets om tóch te proberen? Fiets dan van Palma de Mallorca naar El Arenal, dat is ca. 20 kilometer langs de kust (lees: verkoelende zeebries aanwezig), over een vlak pad. Lees meer over het fietsen op Mallorca.

5. Drakeneiland (Isla Dragonera)

Isla Dragonera (ofwel Drakeneiland) Mallorca

Har har har! De piraat in je komt naar boven op deze excursie: een boottocht naar Isla Dragonera, bij het westelijkste puntje van het eiland én ooit een toevluchtsoord voor/van piraten! Isla Dragonera (“Drakeneiland”) is een onbewoond eiland en tegenwoordig ook een nationaal park. Mocht je echt avontuurlijk willen doen: kajakken naar het eiland! Niet echt heel piraat-achtig maar wel avontuurlijk. Durf jij het aan?

6. Warmste kant van Mallorca

Far del Cap Salines

De zuidkust van Mallorca is de warmste kant van het eiland en verrassend genoeg tref je in de zuidelijkste punt geen badplaatsen of echte strandjes. Wel staat hier sinds 1863 een vuurtoren, “Far del Cap Salines”, die je alleen per auto kunt bereiken. Vanaf de vuurtoren kun je naar 2 ‘strandjes’, die overigens niet op witte zandstranden lijken. Dus: vuurtoren bekijken, genieten van het uitzicht, misschien nog een wandeling naar een ‘strandje’ en je hebt je voetstappen ook op het zuidelijkste puntje van Mallorca gezet, op een niet-toeristische wijze.

7. Strand: Es Trenc

Es Trenc, één van de mooiste stranden van Mallorca

Es Trenc. Vooruit, omdat de warmste kant van Mallorca het zuiden is en dit strand in het zuiden van Mallorca ligt. Het water is kristalhelder en de exotisch azuurblauwe kleurschakeringen doen tropisch aan, jammer dat er geen palmboom te bekennen is, anders waan je je helemaal in een Bounty reclame. Maar niet getreurd: het zalig warme zandstrand nodigt uit om lekker loom achterover te liggen; zonnebril op, zonnebrand op en verder niets. Een zwoel zeebriesje waait zacht over je bruinende huid – zalig. Vakantie. Dit wil jij ook.

8. Mediterraans in een notendo(r)p

Soller

Oké, het heeft niets met noten te maken, maar een must-see is het dorpje Sollér, aan de noordwestelijke zijde van het eiland. Hier proef je de Mediterraanse sfeer: cafeetjes, tabar barretjes, smalle steegjes en een centraal plein waar op zaterdag de weekmarkt is. Her en der kleine winkeltjes, kleine pleintjes ‘op de hoek’, en een tram (waardoor je je haast in Lissabon waant). Die tram gaat naar Port de Sollér, een kuststadje met een jachthaven, strandjes en ook hier genoeg te zien. Dit leuks is dus allemaal te ontdekken met een tramritje van pakweg 30 minuten. Vergeet vooral niet om na terugkomst vanuit Port de Sollér om in Sollér zelf van tapas en een heerlijke sangria te genieten. Salud!

9. Uitgaan: El Arenal

El Arenal is een bruisende badplaats, zuidoostelijk van Palma de Mallorca en was ooit een kleine haven en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een mondaine badplaats waar jong en oud, lokaal en toerist zich prima vermaken. Een echte hotspot met heerlijke stranden, flaneerboulevards en natuurlijk: uitgaansgelegenheden om tot diep in de nachtelijke uurtjes (of vroege uurtjes, ’t is maar hoe je ’t bekijkt) te feesten. Bijkomen kan prima op het strand of bij het zwembad toch? Beetje bijslapen voor de volgende feestavond.

10. Uitzicht: Cap de Formentor

Dit verdient absoluut je aandacht: Cap de Formentor, een wijds uitzichtpunt op het noordelijke deel van het eiland, ook hier staat een vuurtoren en overzie je de kliffen en baaien vanaf de top. Je komt hier niet zomaar, je moet er wel wat voor doen. ’s Zomers is het punt alleen op de fiets of met de bus bereikbaar. Je auto moet je bijna 1,5 kilometer ervandaan parkeren. Maar het uitzicht is het zeker waard en ook de autorit met zicht op zee, supersteile kliffen en het omhoogkronkelen van de wegen is een ware belevenis op zich, je begeeft je letterlijk naar een hoogtepunt!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Stewart Leiwakabessij

Reizen is heerlijk en wat is nog heerlijker dan andere reizigers inspireren met leuke nieuwe bestemmingen of juist bekende locaties? Juist, dat doe ik graag! Lekker in de pen klimmen (of toetsenbord) en schrijven wat ik zelf leuk vind aan een bestemming. Of wat lezers mogelijk interessant vinden. En mocht je even niets van me horen? Dan lig ik hoogstwaarschijnlijk in de zon. 😊