De 10 mooiste bezienswaardigheden op Rhodos

Rhodos is het 3e grootste eiland van Griekenland en het populairst onder de Nederlandse vakantiegangers. Het eiland is geschikt voor cultuurliefhebbers vanwege het rijke historisch verleden, maar ook zon, zee en strand zijn volop aanwezig. Op Rhodos beleef je de typisch Griekse vakantiesfeer en ervaar je de prachtige veelzijdigheid van het eiland. Nieuwsgierig? Lees mee en ontdek de mooiste bezienswaardigheden op Rhodos.

1. De oude stad van Rhodos, Rhodos-Stad

Oude stad van Rhodos, Rhodos-stad

Als je één plek niet mag missen tijdens je vakantie op Rhodos, is het wel de oude stad van Rhodos, Rhodos-Stad. Dit is toch wel hét culturele hoogtepunt en een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het eiland. De charmante oude stad werd gesticht in de 14e eeuw en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Treed binnen via de verschillende toegangspoorten in de prachtige stadsmuren en waan je in de middeleeuwse stad. Slenter door pittoreske straatjes, bewonder middeleeuwse architectuur en ontdek mooie pleinen en historische gebouwen. Strijk neer op een gezellig terras en shop een leuk souvenir bij een van de vele winkeltjes.

2. Grootmeesterspaleis

Grootmeesterspaleis Rhodos

Het Grootmeesterpaleis is een indrukwekkend fort met Gotische architectuur en vormt het boegbeeld van Rhodos-Stad. Het dateert oorspronkelijk uit de 7e eeuw en doet tegenwoordig dienst als museum. Het paleis is  gebouwd op het hoogste punt van de oude stad en daardoor vanaf meerdere locaties zichtbaar. Vroeger werd het Grootmeesterspaleis bewoond en verdedigd door Ottomanen, vervolgens de Italianen en pas na de tweede wereldoorlog kwam het paleis terug in handen van de Grieken.

3. Mandraki

Mandraki, Rhodos

Naast een bezoek aan de oude stad van Rhodos is er ook nog een modern deel van de stad wat een bezoekje waard is. Mandraki is de belangrijkste haven van de stad en daarnaast een bruisende plek met veel restaurants en winkels.

Windmolens van Mandraki, Rhodos

Een van de opvallende kenmerken van Mandraki zijn de drie windmolens, een populair symbool van Rhodos. De windmolens zijn gebouwd in de middeleeuwen en werden oorspronkelijk gebruikt om graan te malen. In de moderne stad Rhodos bezichtig je ook de overblijfselen van de Acropolis van Rhodos.

4. Petaloudes Vallei (Vlindervallei)

Vlindervallei op Rhodos

Trek je wandelschoenen aan, loop langs beekjes en watervalletjes, over paden en bruggetjes en laat de vlinders om je heen cirkelen. De vlindervallei, ook wel Petaloudes Vallei genoemd, is één van de mooiste en toch ook romantische bezienswaardigheden op Rhodos, maar vooral een paradijs voor natuurliefhebbers. Tussen juni en september vind je op deze unieke plek meer dan duizenden prachtige vlinders die het bos sieren. Het groene dal is een van de best beschermde gebieden in Europa waar de vele ‘Callimorpha Quadripunctaria’ ofwel nachtvlinders leven.

5. Lindos

Lindos, een leuke bezienswaardigheid op Rhodos

Lindos is één van de oudste en bekendste plaatsen van Rhodos en daarbij een echte must-visit op het eiland. Dit schilderachtige witte dorpje wordt ook wel ‘het witte stadje’ genoemd vanwege de charmante witte huisjes. Maar laat je niet misleiden, met nog geen duizend inwoners is Lindos toch echt een dorp. In de oudheid was Lindos één van de grote, machtige steden van Rhodos en dat is nog goed terug te zien aan de ruïnes en monumenten die van die tijd afstammen. Wandel door de pittoreske straatjes en ontdek de authentieke architectuur. Bezoek ook Lindia Athena, ook wel de Acropolis van Lindos genoemd. Afkoelen doe je daarna in het helderblauwe zeewater bij een van de idyllische baaitjes rondom het dorpje.

6. Epta Piges (De Zeven Bronnen)

Waterval bij de Zeven bronnen

Op zoek naar wat verkoeling? Ga naar de natuurlijke oase Epta Piges, ofwel De Zeven Bronnen. Je vind dit bijzondere natuurgebied in het binnenland van Rhodos. In het bos vol schaduw, beekjes, watervallen en een meer ontspringen 7 bronnen uit de berg op dezelfde plaatsom een rivier te vormen. Het meer bereik je door een smalle, stenen tunnel door te lopen. De tunnel is ongeveer 150 meter lang, slechts 75 centimeter breed én er stroomt water doorheen. Je staat tot je enkels in het water en het is er pikdonker. Te spannend? Je kunt ook buiten de tunnel omlopen.

7. Kamiros

Wil je even terug in de tijd? Verken dan de archeologische vindplaats Kamiros. Hier bewonder je overblijfselen van één van de drie oude Dorische steden van Rhodos met oude tempels, zuilen en huizen en leer je meer over de fascinerende geschiedenis van het eiland. Ook ontdek je waarom deze ruïnes het Pompeï van Rhodos worden genoemd.

8. Prasonisi

Voor de avonturiers is een bezoek aan Prasonisi, een schiereiland in het zuiden van Rhodos echt een aanrader. Het is een populaire plek voor wind- en kitesurfers vanwege de sterke wind en golven. Aan de ene kant wordt het schiereiland omgeven door de Egeïsche zee en aan de andere kant door de Middellandse Zee. Op het puntje van het schiereiland komen deze samen en bij laag tij loop je zó over het smalle strand van de ene naar de andere zee.

9. Klooster van Tsambika

Klooster van Tsambika een mooie bezienswaardigheid op Rhodos

Het Tsambikaklooster is een bijzondere highlight op Rhodos. Het klooster is in feite een klein Byzantijns kerkje, boven op een berg. Om er te komen beklim je meer dan 300 treden! Eenmaal bovenaan wordt je getrakteerd op een prachtig panoramisch uitzicht over het eiland en Tasmbika Beach. De kerk is gewijdaan de Maagd Maria.Vroeger klommen vrouwen die niet zwanger raakten op blote voeten naar boven om tot Maagd Maria te bidden.

10. Stranden van Rhodos

Stranden op Rhodos

Rhodos heeft vele prachtige zand- en kiezelstranden waar je geniet van de Griekse zon en een verfrissende duik neemt in het kraakheldere, schitterende turquoise water. Een aantal geliefde stranden zijn Faliraki, Tsambika, Pallas, Anthony Quinn Bay, Agathi Beach en Agios Pavlos.

En zo sluiten we deze tour van de 10 mooiste bezienswaardigheden van Rhodos af. Van historische steden tot paradijselijke stranden, Rhodos is zonder twijfel een eiland van diversiteit en schoonheid. Het enige dat nog resteert, is je koffer inpakken en je laten betoveren door de veelzijdigheid van Rhodos. Fijne vakantie!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Niki Thijssen