Zwanger en vliegen – Vliegen tijdens de zwangerschap

Nog even lekker ontspannen tijdens een ‘babymoon’ vakantie? Zwanger zijn en vliegen, wat zijn eigenlijk de regels hiervoor? We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Lees dus snel het blog zodat je voorbereid op vakantie gaat. We wensen je alvast een fijne vakantie en natuurlijk een hele goede zwangerschap toe! 🙂

Corendon Airlines

Wanneer je vliegt met Corendon Airlines mag dat zonder een doktersverklaring tot 36 weken van je zwangerschap. Ben je langer dan 36 weken in verwachting (bij een meerling langer dan 32 weken) dan is het niet meer toegestaan om te vliegen. Dit geldt ook wanneer je een gezondheidsverklaring van een arts hebt.

In het geval van een meerlingzwangerschap geldt deze regel vanaf de 32e week van de zwangerschap. Vanaf de 24e week van de zwangerschap word je verzocht een gezondheidsformulier in te vullen aan de balie tijdens de check-in.

In overeenstemming met de vliegveiligheid is het Corendon personeel bevoegd om een doktersverklaring met betrekking tot de zwangerschap op te vragen, of een zwangere passagier aan boord te weigeren. De doktersverklaring of het Fit 2 Fly rapport moet in het Engels worden afgegeven door de behandelend arts of gynaecoloog.

Dit moet er in de verklaring staan:

  • De vermoedelijke datum van de bevalling (standaard)
  • Bevestiging dat je in goede gezondheid verkeert
  • Bevestiging dat je mag vliegen

Let op: de verklaring mag niet ouder zijn dan 1 maand (de terugvlucht inbegrepen).

NB: je bent verplicht het personeel van Corendon Airlines nauwkeurige informatie te verstrekken.

Dokter

Bron: Shutterstock

Corendon Dutch Airlines

Vlieg je als aanstaande moeder met Corendon Dutch Airlines naar één van onze zonnige bestemmingen? Dan mag dit tot 30 weken zonder zwangerschapsverklaring.

Tussen 30 en 35 weken zwangerschap is een zwangerschapsverklaring in het Engels, ondertekend door een arts of verloskundige, vereist. De verklaring moet binnen 6 dagen voor vertrek zijn uitgegeven en details bevatten over de zwangerschap, de uitgerekende datum en eventuele complicaties.

Vanaf 36 weken zwangerschap is het niet meer toegestaan om te vliegen, dit voor je eigen gezondheid en die van de baby. De retourvlucht dient dan ook voor de 35e zwangerschapsweek te zijn gemaakt.

Verwacht je een meerling? Dan is vanaf 30 weken zwangerschap een zwangerschapsverklaring vereist. Na 32 weken is het niet meer toegestaan om te vliegen.

Meer belangrijke informatie over vliegen tijdens je zwangerschap met Corendon Dutch Airlines vind je hier.

36 weken

Bron: Shutterstock

Transavia

Bij Transavia kun je zonder medische verklaring vliegen tot 36 weken, mits er geen complicaties zijn.

Heb je complicaties tijdens de zwangerschap? Dan mag je tot 34 weken vliegen met een medische verklaring.

Overige maatschappijen

Naast de bovengenoemde 3 maatschappijen zijn er natuurlijk nog vele andere airlines waar je mee kunt vliegen. Check de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij voor de up to date informatie betreffende het vliegen tijdens de zwangerschap.

Bron: Shutterstock

Belangrijk

Houd er rekening mee dat, ondanks de bovenstaande regels, de gezagvoerder te allen tijde gerechtigd is om een nieuwe medische verklaring te vragen of in het ergste geval je te weigeren op de vlucht.

Daarnaast raden wij aan om meerdere kopieën te maken van de medische verklaring en deze bij je te hebben, omdat er door het cabinepersoneel om gevraagd kan worden.

Geef ook altijd de informatie aangaande de zwangerschap door aan het servicepersoneel bij de incheckbalie zodat zij op de hoogte zijn.

Corendon toestel

We hopen dat je een prettige vlucht hebt naar je vakantiebestemming. Voor de meest recente informatie check je de veelgestelde vragen.

Bron kopfoto: Shutterstock
Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie