Wat is er allemaal te doen in Antalya?

Antalya heeft met recht de naam grootste, internationale stad in Turkije te zijn. Vanaf de stad kun je het Taurusgebergte zien, liggen verschillende stranden op je te wachten, kun je shoppen in de winkelstraat, terwijl je moeiteloos langs oudheden loopt. Wat er allemaal te doen is in Antalya? Hier volgen 10 tips om zeker te doen als je in Antalya bent!

1. Hadrianuspoort

Bewonder de majestueuze Hadrianuspoort, een triomfboog die ter ere van de keizer Hadrianus werd gebouwd in 130 na Christus. Deze poort markeerde de ingang van de oude stad en is prachtig bewaard gebleven. De karresporen zijn nog zichtbaar – voel heel even de historie en geschiedenis die in de straten zijn achtergebleven.

2. Yivli Minare Moskee

Yivli Minare Moskee

Bezichtig de iconische Yivli Minare Moskee, met zijn opvallende minaret die aan een kasteeltoren doet denken. De moskee dateert uit de 13e eeuw en is ingetogen als je ‘m vergelijkt met bijvoorbeeld de Aya Sofia.

3. Kaleiçi (Oude Stad)

Verken de betoverende charme van de oude stad Kaleiçi, met zijn smalle straatjes, historische huizen, sfeervolle pleinen, en de prachtige Hıdırlık Toren die uitkijkt over de Middellandse Zee. Wandel via de pittoreske straatjes richting de Oude Haven.

4. De Oude Haven

De Oude Haven vindt zijn oorsprong in de Romeinse Tijd, omringd door oude stadsmuren (waar de Hadrianuspoort onderdeel van is) en modernere hoogbouw. Durf je de klim aan naar een hoger gelegen plateau? Daar heb je een prachtig zicht over oude huizen, een deel van de minaret en de haven. Een aanrader: bezoek het tijdens zonsondergang!

5. Antalya museum

Antalya Museum beeld Hermes

Nog wat meer weten over de historie van Antalya? Het Antalya Museum is dan een uitstekend idee met een indrukwekkende collectie archeologische vondsten om je aan te vergapen. Denk aan oude sculpturen, mozaïeken, sieraden en andere objecten die de rijke geschiedenis van het gebied weerspiegelen. Saai? Zeker niet!

6. Tünektepe Teleferik

Tünektepe Teleferik

Voor de allermooiste uitzichten op de imposante natuur van en om Antalya neem je natuurlijk de Tünektepe Teleferik (kabelbaan). Zeker met zonsondergang een absolute must, en vergeet ook nu je camera niet voor de mooiste foto’s van de berg én van de Middellandse Zee.

Oké, en dan nu voor de waterliefhebbers onder ons:

7. Antalya Aquarium

Een vis in het aquarium van Antalya

Ontdek de onderwaterwereld in het Antalya Aquarium, een modern en interactief aquarium waar je een verscheidenheid aan zeeleven ziet. Het heeft ook een tunnel met bewegend trottoir (een horizontale roltrap-zonder-treden) waarmee je door een onderwaterwereld gaat.

8. Düden Watervallen

Duden Watervallen Antalya

Bewonder de Düden Watervallen, die uitmonden in de Middellandse Zee, en geniet van het prachtige uitzicht vanaf het Düdenpark.

9. Boottochten of -excursies

Boottocht Antalya

Vanaf Antalya maak je geweldige boottochten over de Middellandse zee, bijvoorbeeld naar de Düden watervallen of juist naar de Manavgat watervallen. Of ga naar de Kekova-regio, waar je de verzonken stad Simea ziet.

10. Stranden

Uitzicht op de stranden van Antalya

Die heeft Antalya zelf niet, want het ligt op een rotsplateau. Maar aan de strook van Lara vind je stranden, hotels en resorts, dus alles wat je nodig hebt om je zonvakantie helemaal compleet te maken. De Turkse Rivièra is met recht een pareltje aan de Middellandse Zee en Antalya is dé perfecte uitvalsbasis om Turkije volledig te ervaren.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Stewart Leiwakabessij

Reizen is heerlijk en wat is nog heerlijker dan andere reizigers inspireren met leuke nieuwe bestemmingen of juist bekende locaties? Juist, dat doe ik graag! Lekker in de pen klimmen (of toetsenbord) en schrijven wat ik zelf leuk vind aan een bestemming. Of wat lezers mogelijk interessant vinden. En mocht je even niets van me horen? Dan lig ik hoogstwaarschijnlijk in de zon. 😊