Vloeistoffen handbagage – Wat zijn de regels?

0

Ga je binnenkort vliegen en is het nog niet duidelijk wat je wel en niet aan vloeistoffen mag meenemen in het vliegtuig? We hebben van alle informatie een handig overzichtje voor je gemaakt. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Regels handbagage

De Europese Unie heeft veiligheidsmaatregelen aangenomen voor passagiers met betrekking tot de handbagage en de hoeveelheid mee te nemen vloeistoffen. De regels zijn voor alle passagiers van toepassing die vertrekken vanaf luchthavens in de EU, ongeacht de bestemming. De nieuwe regels houden in dat je handbagage naast verboden artikelen ook gecontroleerd wordt op vloeistoffen.

Vloeistoffen in handbagage

Het is toegestaan om vloeistoffen en gels mee te nemen in verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk. Deze verpakkingen mag je alleen meenemen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. Je mag per persoon één plastic zak van een liter meenemen. Thermoflessen (leeg of vol) mogen niet worden meegenomen in de handbagage.

Vloeistoffen handbagage

Wat valt er onder vloeistoffen?

Tot de vloeistoffen behoren:

  • Dranken, water, soep, siroop
  • Parfums
  • Gels, inclusief shampoo en douchegel
  • Pasta’s, inclusief tandpasta’s
  • Crèmes, lotions en zalfjes
  • Sprays
  • Spuitbussen, onder druk staande verpakkingen, inclusief scheerschuim, ander schuim en deodorant
  • Vloeibaar-vaste mengsels

Uitzonderingen

Het is altijd toegestaan om medicijnen en babyvoeding die voor de duur van de reis nodig zijn, mee te nemen in de handbagage. Deze artikelen hoeven niet in een doorzichtige plastic zak. Je dient wel aan te tonen dat je de medicijnen tijdens je reis nodig hebt. Daarbij is het raadzaam om een medisch paspoort mee te nemen. Hiermee kun je bij een onderzoek door een douanebeambte aantonen dat het om medicijnen gaat.

Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Deze medicijnen mogen alleen met een speciale verklaring meegenomen worden naar het buitenland. Voorbeelden van deze medicijnen zijn sterke pijnstillers, valium, seresta, ADHD-medicatie en medicinale canabis.

Mogen mijn taxfree aankopen mee in het vliegtuig?

Alle gekochte vloeistoffen op EU-luchthavens of aan boord van EU-luchtvaartmaatschappijen, zoals drank en parfum zijn toegestaan. Deze artikelen dienen door de winkel of aan boord van het vliegtuig in een tas te zijn verpakt en verzegeld. De vloeistoffen moeten aantoonbaar op de dag van de vlucht zijn gekocht. De zegel van de tas mag niet verbroken zijn.

Vloeibare artikelen die taxfree op een luchthaven buiten de Europese Unie zijn gekocht, worden op Europese luchthavens in beslag genomen. Zelfs als deze verzegeld zijn. Dit geldt ook voor aankopen die je aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij hebt gedaan. Houd hier rekening mee!

Taxfree Shopping

Bron: Travel Rumors

Vragen?

Op onze website kun je uitgebreid informatie vinden over de bagagevoorwaarden.

Twijfel je nog steeds over wat je kunt meenemen of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op voordat je op reis gaat. Zo kunnen wij jouw vraagtekens wegnemen en kun jij zorgeloos op vakantie!