Vliegen met kinderen: 10 tips om het leuk te maken

Vliegen met kinderen is iets waar veel mensen een beetje tegenop zien. Ze zijn bang dat de kinderen gaan jengelen, niet zo lang stil kunnen zitten of zich ronduit zullen vervelen. Dit is nergens voor nodig, aangezien er meer dan genoeg tips en tricks zijn om er voor te zorgen dat vliegen met kinderen hartstikke leuk wordt!

#1 Vergeet de knuffels niet

Eén van de belangrijkste eigendommen van een kind, is zijn lievelingsknuffel. In een spannende situatie is het dan ook heel fijn als deze in de buurt is zodat ze hem even stevig vast kunnen pakken. Zorg ervoor dat het favoriete knuffelbeest binnen handbereik is: zet hem tussen jullie in of laat je kind hem lekker vasthouden gedurende de vlucht.

Knuffelbeer

#2 Neem iets creatiefs  mee

Een nieuw kleurboek met potloden, een puzzelboek voor kinderen en een leuk stickervel kunnen al wonderen doen. Natuurlijk kun je niet de hele knutselvoorraad meenemen, maar met bovenstaande items kom je al een heel eind. Laat ze een vliegtuig tekenen of vraag hoe ze denken hoe het zwembad van het hotel er uit gaat zien. Door opdrachten te geven, zullen je kinderen veel fanatieker aan de slag gaan.

#3 Zorg voor voldoende (gezonde) snacks

Een kind dat honger heeft, is meestal niet het meest vrolijke kind. Zorg er daarom voor dat je genoeg dingen meeneemt die hij lekker vindt. Kleine pakjes rozijnen, aardbeien of een pakje crackertjes doen het altijd heel goed. Gezond, lekker en niet binnen twee happen op. Let wel op dat ze niet te veel suiker binnen krijgen: dit kan de nervositeit verhogen en dus een averechts effect hebben!

aarbeien

#4 Download leuke series en films

Voor lange vluchten naar bijvoorbeeld Curaçao is het fijn om een laptop of tablet mee aan boord te nemen. Ten eerste kunnen de kinderen hier hun favoriete spelletjes op spelen. Daarnaast is het ideaal om tijdens zo’n lange vlucht een film naar keuze op te kunnen zetten. Zet voor vertrek hun favoriete films op je laptop of tablet en laat ze deze in alle rust in het vliegtuig bekijken.

#5 Neem kleine cadeautjes mee

Ook dit is een ideale afleiding voor tijdens langere vluchten. Zorg dat je genoeg cadeautjes inpakt om je kind elk uur een presentje te kunnen geven. Zeg duidelijk voor vertrek dat ze elk uur een cadeautje krijgen, mits ze zich goed gedragen. De kans is heel groot dat de kinderen zich als engeltjes gedragen tijdens de vlucht. Geschikte cadeautjes zijn bijvoorbeeld een klein pakje kleurtjes, iets lekkers om te snacken of een leuk knuffeltje.

#6 Laat zien hoe leuk vliegen is

Waarschijnlijk is vliegen voor jou de normaalste zaak van de wereld. Voor je kleintje is het echter een heel nieuwe wereld die voor hem open gaat. Leg uit waar alles voor is, vertel wat de stewardessen doen en wijs hem tijdens het opstijgen op de steeds kleiner wordende huisjes. Laat hem fantaseren over de mensen die er wonen en wat ze nu aan het doen zijn. Wedden dat hij binnen de kortste keren de mooiste verhalen heeft te vertellen?

Vliegen met Kinderen

#7 Plan de activiteiten

Bedenk voor vertrek wat je allemaal met je kind zou kunnen doen tijdens de vlucht en hoeveel tijd elke activiteit waarschijnlijk in beslag zal nemen. Probeer minimaal één activiteit per half uur te bedenken. Voor korte vluchten naar bijvoorbeeld Griekenland is het dus voldoende om zo’n 6 leuke dingen te bedenken om de kids bezig te houden.

#8 Kies de juiste vliegtijden

Natuurlijk heb je het niet altijd voor het zeggen, maar als het enigzins mogelijk is, kies dan voor vliegtijden waarbij het natuurlijke ritme van je kinderen zo min mogelijk verstoord wordt. De meest ideale situatie is een vlucht die vertrekt rond de normale bedtijd van je kind. Zo is de kans groot dat hij lekker gaat slapen en pas aan het eind van de vlucht weer wakker wordt.

#9 Speel simpele spelletjes

Het vermaken van kinderen hoeft echt niet altijd ingewikkeld te zijn. In een vliegtuig werken de simpelste spelletjes zoals Ik zie ik zie wat jij niet ziet het beste. Spelletjes waarbij jij een diersoort noemt en waarbij je kind een nieuwe soort moet noemen met de laatste letter van het voorgaande woord zijn meestal ook een succes. Hierdoor worden ze volledig afgeleid van de eventuele spanning dit het vliegen met zich meebrengt.

Vliegen met Kinderen

#10 Zet een luisterboek op

Vooral tegen bedtijd hebben kinderen vaak geen zin meer om nog van alles te ondernemen. Een luisterboek komt op dit soort momenten als geroepen. Zet een mooi boek op en zorg dat ze gemakkelijk zitten. Eventueel kun je een klein kussentje van thuis meenemen zodat ze het zich nog net iets comfortabeler kunnen maken.

Er zijn meer dan genoeg dingen te bedenken om je kinderen rustig te houden tijdens een vlucht. Dit lijstje helpt je alvast een eind op weg!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie