Fit uit het vliegtuig – 8 oefeningen die je in het vliegtuig kunt doen

We kennen het allemaal wel. Vol enthousiasme op zoek gaan naar een nieuwe vakantiebestemming met vrienden, je partner of het gezin. Genieten van de voorpret voor de mooie reis die je gaat maken, maar opzien tegen de lange vliegduur. Word je al onrustig bij het idee dat je moet stilzitten in een vliegtuig en wil je niet stijf van de reis het toestel uitstrompelen? Dan hebben wij dé tips voor oefeningen in het vliegtuig zodat jij fit uit het vliegtuig komt!

Nekoefening

1. Maak je nek soepel

Draai langzaam met je hoofd om eventuele spieren die vast zijn gaan zitten tijdens de vlucht weer los te maken. Je nek kan vastzitten door de spanning van de reis of omdat je nou eenmaal niet lekker kunt slapen in een vliegtuigstoel. Beweeg je hoofd ook opzij, met je rechteroor richting je rechterschouder en met je linkeroor naar je linkerschouder. Herhaal dit per kant 5 keer. Pak lekker door en ga verder met de oefening voor je schouders.
oefeningen nek

2. Draai met je schouders.

Dit is een simpele, maar effectieve oefening om je schouders soepel te houden na het opwarmen van je nek. Draai 5 rondjes met je schouders naar voren en 5 rondjes naar achteren. Trek ook je schouders op en ‘duw’ ze weer omlaag. Herhaal dit een paar keer tot je voelt dat je wat soepeler wordt. Let bij het oefenen wel op dat je je buurman niet tot last bent. De ruimte is nou eenmaal beperkt en van overlast wordt het er ook niet gezelliger op!

3. Armen en ellebogen

Leg je ellebogen op de armleuningen (mits ze vrij zijn) zodat je handen naar voren wijzen en je elleboog een hoek van 90 graden vormt. Beweeg je handen om de beurt naar je borst en weer terug. Herhaal deze oefening 10 keer.
vliegtuig

4. Draai je voeten en strek je tenen

Een fijne oefening voor vastzittende enkels. Teken met je voeten rondjes of achtjes in de lucht. Het kan zijn dat je enkels knakken, dit komt doordat ze los moeten komen. Draai de rondjes linksom en rechtsom. Herhaal dit met je andere voet. Duw daarna je tenen van je af en trek ze vervolgens naar je toe. Doe dit 5 keer per voet. Let op: duw je voeten niet teveel om kramp te voorkomen!

5. Kantel je bekken

Maak je rug bol door je stuitje naar de rugleuning van je stoel te kantelen. Kantel langzaam weer terug. Herhaal dit 5 keer en je merkt dat je onderrug minder vastzit. Hierdoor kun je de volgende oefening ook beter uitvoeren.
bekken kantelen

6. Liften van je knieën

Trek je rechterknie omhoog richting je borst en houd het 15 seconden vast. Wissel daarna met je linkerbeen. Herhaal dit 3 keer per knie. Als het goed is, voel je het aan de achterkant van je bovenbeen wat trekken. Let hierbij ook op dat je het tafeltje van je buurman niet omstoot.
slapen vliegtuig

7. Voorover buigen

Voor deze oefening is het handig als de stoel van de buurvrouw voor jou, in de rechte positie staat. Dan heb je namelijk (net iets) meer ruimte. Loop met je vingers over je scheenbenen totdat je je enkels kunt vastpakken. Houd deze positie voor 5 à 10 tellen vast en voel hoe je spieren zich aanspannen. Loop daarna weer met je vingers via de scheenbenen naar je bovenbenen.
stewardess

8. Wandelen in het gangpad

Uiteraard kun je het toiletmoment combineren met een wandeling door het gangpad. Let hierbij op dat je niet over benen in het gangpad struikelt en de lieve stewards en stewardessen niet in hun werkzaamheden belemmert.
oefeningen vliegtuig
Oefeningen vliegtuig
De ruimte in een vliegtuigstoel is nu eenmaal beperkt en niet altijd comfortabel. Bovenstaande oefeningen vinden we erg geschikt voor een fijne reis. Hopelijk heb je iets aan de tips om oefeningen in het vliegtuig te kunnen doen. Het maakt dat je fit uit het vliegtuig komt en dat je goed aan je vakantie kunt beginnen. Deel deze tips met je reisgenoten en wie weet wil je buurman tijdens de vlucht wel met je meedoen!

Kijk in ons uitgebreide aanbod en boek alvast je volgende vakantie, kun je gelijk de oefeningen in de praktijk brengen.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie