De eerste keer vliegen: zonder vliegangst op vakantie!

De eerste keer vliegen is altijd spannend. Je weet niet precies wat je kunt verwachten en hoe het voelt om je op zo’n grote hoogte door de lucht te bewegen. Veel mensen zijn wat zenuwachtig als ze in het vliegtuig stappen, zeker als ze de eerste keer vliegen, maar ook als ze het al vaker gedaan hebben. Dit is nergens voor nodig. Vliegen is hartstikke leuk! Wij geven je graag wat tips om van je eerste keer vliegen een succes te maken.

Vliegtuig Corendon

Ga ontspannen op reis

Als je de dagen voor je vliegreis heel druk en gestrest bent, is de kans groot dat je dit gevoel meeneemt naar het vliegveld. Hierdoor voel je je al voordat je in het vliegtuig stapt wat gejaagd en gespannen. Door minimaal één dag voor vertrek gas terug te nemen en rustig de tijd neemt om je koffer in te pakken, ga je veel relaxter op reis. Let maar op, die werkstress ben je helemaal kwijt tegen de tijd dat je in het vliegtuig zit!

Laat je afleiden

Niets is zo vervelend als een hele vlucht lang niets te doen te hebben. Zorg er daarom voor dat je genoeg afleiding hebt. Neem dat boek mee wat je al weken wilt lezen, zorg ervoor dat er een leuke film op je tablet staat, gooi een puzzelboekje in je handbagage en zet een luisterboek op je telefoon. Zo heb je tijdens de vlucht genoeg activiteiten om uit te kiezen en kun je jezelf prima vermaken. De vlucht vliegt letterlijk en figuurlijk zo voorbij!

vliegangst-afleiding

Let op wat je eet en drinkt

Cafeïne en suiker kunnen je een nerveus gevoel geven en dus is het niet slim om in de uren voor je vlucht koffie te drinken of producten vol suiker te eten. De verleiding is waarschijnlijk groot om jezelf te trakteren op een kop koffie of een reep chocolade maar helaas is dit dus niet zo’n slim idee vlak voor een vlucht. Daarnaast onttrekt koffie vocht aan het lichaam, terwijl je lijf juist op grote hoogte extra vocht nodig heeft. Drink daarom vooral water of thee en zorg ook dat je tijdens de vlucht voldoende blijft drinken. Dit geldt trouwens niet alleen voor de eerste keer vliegen: door de droge lucht in het vliegtuig is genoeg drinken altijd heel belangrijk. Op deze manier zorg je ervoor dat je vochtbalans goed op peil blijft.

vliegangst-koffie

Leer omgaan met vliegangst

Ben jij meer dan gewoon zenuwachtig als je moet vliegen? Je bent niet de enige. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van vliegangst en een flinke groep mensen durft niet in het vliegtuig te stappen. Zo zonde! Corendon heeft speciaal voor deze groep een cursus van één dag ontwikkeld. Tijdens deze dag leer je in drie fases dat die vliegangst nergens voor nodig is. Tijdens het eerste deel van de cursus wordt er ingegaan op wat er precies gebeurt zodra je in de lucht bent. Op deze manier schrik je niet meer van elk geluid of elke beweging. Daarna leggen onze psychologen uit hoe angst werkt en leer je diverse technieken waarmee je je vliegangst de baas kunt worden. Het laatste onderdeel bestaat uit een therapeutische vlucht. Je vliegt een stukje boven Nederland, zodat je al het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen. Na deze dag is er bij 98% van de cursisten geen sprake meer van vliegangst!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie