De 10 mooiste bezienswaardigheden op Sardinië

Sardinië, een vakantieparadijs omringd door de kristalheldere Middellandse Zee ligt ten westen van Italië. Hier kom je tot rust, geniet je van al het natuurschoon én kun je op avontuur in een (huur)auto of met je eigen benenwagen. Glooiende heuvels en indrukwekkende berglandschappen, pittoreske dorpjes en historische overblijfselen uit de oudheid. Uiteraard ontbreekt Costa Smeralda niet. Daar gaan Italianen zelf ook graag heen om vakantie te vieren, te midden van de luxe villa’s en privéjachten. Wie weet kom je Sting nog tegen!

1. Costa Smeralda

Costa Smeralda, één van de mooiste bezienswaardigheden op Sardinië

De naam zegt het al: “Costa Smeralda”, de Kust van Smaragd en dit ligt in het noorden van Sardinië. De schitterende groene kleur komt terug in de geweldig groene landschappen en uiteraard in het kristalheldere water. Een luxe vakantiebestemming voor de rijken der aarde en dat zie je terug in de luxe restaurants, aan de golfbanen in de groene heuvels en de luxe jachthavens. Porto Cervo nodigt uit om te flaneren in het bruisende centrum, bezoek chique boetiekjes, of ontdek het bruisende nachtleven.

2. Alghero

In het noordwestelijke deel van Sardinië dwaal je door de smalle geplaveide straatjes van het stadje Alghero en waan je jezelf even terug in de middeleeuwen. In de oude binnenstad bezoek je de imposante en toch ingetogen kathedraal van Santa Maria binnen. En daarna een restaurantje pakken; proef de heerlijke lokale keuken met Catalaanse (!) invloeden.

💡 Tip! Kreeft in Catalaanse stijl, een typisch gerecht uit Alghero! Lekker met een wit wijntje. Je bent per slot van rekening in Italië.

3. Nora

Nora, de archeologische bezienswaardigheid op Sardinië

Je denkt nu vast en zeker: ‘wie?’ Nou, dat is geen persoon maar een archeologische vindplaats, genaamd ‘Nora’, op een schiereilandje aan de zuidkant van Sardinië. Hier vind je overblijfselen uit de Romeinse oudheid, mozaïekvloeren van woonhuizen en zelfs een oud Romeins theater. Je kunt het je haast niet voorstellen dat hier in een ver verleden Romeinen woonden, werkten en leefden. Raak de stenen aan en ‘voel’ de historie.

4. Costa Verde

Costa Verde in Sardinië

Voor een unieke wandelervaring langs de kust moet je zeker naar Costa Verde, aan de westkust van Sardinië. Uitgestrekte duinen, ruige kliffen en afgelegen stranden wisselen elkaar af en er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Wandel naar de oude mijnstadjes Ingurtosu of Piscinas. Vergeet niet om tijdens het wandelen om je heen te kijken – geniet van de weidse vergezichten over de Middellandse Zee.

5. Grotta di Nettuno

Grotto di Nettuno (Grot van Neptunus), een indrukwekkende bezienswaardigheid op Sardinië

Spectaculaire spelonken en grotten vind je trouwens niet zo ver van Alghero, waar je imposante stalactieten en stalagmieten zien. In de Grotto di Nettuno (Grot van Neptunus) zie je druipsteen, bij wijze van spreken, voor je ogen ontstaan. Je komt er via land óf juist via de zee, om het spannend te maken. Het is wel iets voor de sportievelingen onder ons, want er zijn nogal wat traptreden. Goed voor je stappenteller!

6. Castello Castelsardo

Castello Castelsardo

Ook in het noordoosten vind je Castelsardo, een citadel die op de helling van een berg ligt. Door sfeervolle straatjes, soms smal en steil, wandel je zo het oude gedeelte in, met leuke bars en uitnodigende restaurantjes. Vergeet niet om te kijken, want je hebt een prachtig panoramisch zicht op de baai. En bovenop de berg vind je een kasteel, kun je ‘kasteel’ ook van je lijstje afvinken.

7. La Maddalena

La Maddalena op dichtbij Sardinië

Ben je het vaste (ei)land beu en ga je liever het water op? Dan is een boottocht naar La Maddalena, een adembenemende eilandengroep net ten noorden van Sardinië, absoluut de moeite waard. Hier wacht het smaragdgroene, kristalheldere water én de ongerepte natuur op je. Paradijselijke baaien, omzoomd door intrigerende rotsformaties en groene heuvels zorgen voor dat ultieme vakantieparadijs-gevoel.

8. Cala Goloritzé

Zwemmen bij Cala Goloritzé

Nog meer waterplezier tijdens je vakantie? Bezoek dan Cala Goloritzé, een pittoreske strand met turquoise wateren, omgeven door hoge kalkstenen kliffen, en geniet van een onvergetelijke zwemervaring in de Middellandse zee. Aan de westzijde van Sardinië neem je een verkwikkende duik in het water bij een natuurlijke, kalkstenen boog!

9. Parco Naturale Molentargius

Zoutpannen op Sardinië met flamingo's!

Oké, nu even wat anders: ontdek de zoutpannen van Sardinië! In het zuiden van Sardinië, net naast Cagliari vind je deze zoutpannen. Fietsend verken je de omgeving en leer je hoe hier vroeger zout werd gewonnen. Tegenwoordig is het een natuurpark waar je onder meer flamingo’s kunt spotten en andere vogels. Dit had je niet verwacht he?

10. Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi

Deze indrukwekkende archeologische site staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en bestaat uit een ‘nuraghe’, een oude stenen toren die op een typische manier is gebouwd zonder cement! Deze toren is omgeven door overblijfselen van huizen en een vestingmuur en dit vind je alleen op Sardinië! Dit type gebouwen werd meer dan 1000 voor onze jaartelling gebouwd, waardoor het een absolute must-see is als je op Sardinië bent.

Leuke weetjes

  1. De bewoners van dit Italiaanse eiland worden ‘Sardijnen’ genoemd.
  2. Sardinië is ca. 23.813 km2 groot, ter vergelijking: Nederland is ca. 41.850 km2 groot.
  3. De Barbagia regio is een Blauwe Zone, waar een hoog percentage honderdjarigen woont.
Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Stewart Leiwakabessij

Reizen is heerlijk en wat is nog heerlijker dan andere reizigers inspireren met leuke nieuwe bestemmingen of juist bekende locaties? Juist, dat doe ik graag! Lekker in de pen klimmen (of toetsenbord) en schrijven wat ik zelf leuk vind aan een bestemming. Of wat lezers mogelijk interessant vinden. En mocht je even niets van me horen? Dan lig ik hoogstwaarschijnlijk in de zon. 😊