Top 10 bezienswaardigheden op Lesbos

Het Griekse eiland Lesbos, gelegen in de Egeïsche Zee, is een plek vol geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Met gebergtes, warmwaterbronnen, ongerepte stranden, een heerlijk klimaat, verrukkelijke gastronomie en olijfboomgaarden biedt Lesbos een veelzijdige vakantie-ervaring. In dit blog nemen we je mee naar de 10 leukste bezienswaardigheden op Lesbos.

1. Mytilini

Mytilini, de bruisende hoofdstad van Lesbos

In het zuiden ligt het kloppende hart van Lesbos: de hoofdstad Mytilini. Met een bruisende haven, diverse musea en winkels heeft de stad je genoeg te bieden. In het noorden van deze stad vind je de overblijfselen van het kasteel van Mytilini. Een bezoek aan dit kasteel uit de derde eeuw is een absolute aanrader. Naast de groene omgeving word je hier beloond met een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en zee.

2. De warmwaterbronnen

Warmwaterbronnen van Lesbos

Het eiland Lesbos is lang geleden ontstaan uit twee, nu inactieve, vulkanen. In de loop der jaren ontstonden er, door het zinken van de vulkaankegels, baaien met bijzondere natuurverschijnselen. In Eftalou, Lisvori en Polichnitos vind je namelijk baaien met vulkanische activiteit, oftewel warmwaterbronnen. Deze zijn door de overheid erkend als natuurlijke bron en hebben volgens sommigen een geneeskrachtige werking tegen allerlei kwalen. Met temperaturen die bijna 50 graden Celsius bereiken, is een verfrissende duik hier helaas niet mogelijk!

3. Het versteende woud (Petrified Forest)

Het Petrified Forest is één van de meest intrigerende plekken op Lesbos. Deze locatie, erkend als UNESCO-werelderfgoed, herbergt versteende boomstammen die al meer dan 20 miljoen jaar oud zijn. Deze fossielen zijn het resultaat van vulkanische activiteit en bodemverschuivingen. Het is absoluut een must-see voor wie geïnteresseerd is in de prehistorie van Lesbos.

4. Het olijvenmuseum

Het olijvenmuseum

Lesbos staat bekend om zijn olijfproductie en het olijvenmuseum biedt een kijkje in de geschiedenis van de olijfolieproductie. Hier leer je alles over de traditionele methoden die door de eeuwen heen zijn gebruikt en de belangrijke rol van olijfolie in zowel de lokale keuken als economie.

5. De Agiasos-watervallen

Agiasos-watervallen

Een highlight op het eiland zijn zonder twijfel de Agiasos-watervallen. Verscholen in een groene omgeving vormen deze watervallen een ware oase. Het rustgevende geluid van kabbelend water vermengt zich met de omgeving waardoor deze plek een waar toevluchtsoord is voor natuurliefhebbers en wandelaars.

6. Ouzo distilleerderijen

Overblijfselen van een oude ouzo distilleerderij in Plomari

Het eiland staat bekend om de productie van de traditionele Griekse alcoholische drank, ouzo. Een bezoek aan de lokale distilleerderijen geeft je een kijkje in het productieproces van deze anijsdrank. Hier kun je niet alleen proeven, maar ook het productieproces aanschouwen waarbij eeuwenoude methoden worden toegepast.

7. Het schilderachtige Molyvos

Molyvos, ook bekend als Mithymna, is een middeleeuws stadje aan de noordkust van Lesbos. De stad kenmerkt zich door kleurrijke straatjes, een imposant kasteel en een levendige haven vol met traditionele tavernes (traditioneel Griekse eetgelegenheden) en winkeltjes. Vanaf het kasteel geniet je van een panoramisch uitzicht over de Egeïsche Zee en de omgeving, terwijl de smalle straatjes je meenemen langs charmante huizen en ambachtswinkels.

Daarnaast dient Molyvos als vertrekpunt voor prachtige wandeltochten door de natuur en langs historische bezienswaardigheden. Molyvos combineert historie, cultuur, natuurlijke schoonheid en gastronomie, waardoor het een onmisbare bestemming is op Lesbos.

8. Cape Petra

Cape Petra

Cape Petra is een schiereiland dat een adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee biedt. Het is een fantastische plek om de zonsondergang te bewonderen en perfect geschikt voor avontuurlijke verkenningen, zoals wandelen langs de kustlijn.

9. Vatera Beach

Vatera Beach, één van de langste stranden op Lesbos, staat bekend om zijn kristalheldere water en gouden zandstranden. Het is de ideale plek om te ontspannen, te zwemmen en diverse watersporten te beoefenen. Het aangrenzende dorp biedt volop gelegenheden waar je kunt genieten van heerlijke verse visgerechten. Dat is het proeven waard!

10. Lepetymnos gebergte

Lepetymnos gebergte

Vanuit de steden Petra en Molyvos zijn er prachtige wandelmogelijkheden met diverse routes om uit te kiezen. Wandel op je gemak door de molenvallei langs ruïnes of ga de uitdaging aan en beklim het hoogste punt van Lesbos, het Lepetymnos gebergte op 968 meter hoogte. Tijdens deze wandeling kun je zelfs wilde paarden tegenkomen en het adembenemende uitzicht vanaf de top maakt het de inspanning meer dan waard! Bovendien heeft dit gebergte een uniek ecosysteem met een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder zeldzame planten en dieren die zich hebben aangepast aan deze bergachtige omgeving. Echt een aanrader!

Lesbos, met zijn diverse landschappen en rijke geschiedenis, biedt je een onvergetelijke vakantie-ervaring. Het eiland heeft voor ieder wat wils en is zeker de moeite waard om te verkennen.  

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Danique Mulder