Wat te doen in Istanbul? 5 bijzondere hoogtepunten

Mooi, mysterieus en magisch: dat is Istanbul. Deze wereldstad telt ruim 14 miljoen inwoners en ligt zowel in Europa als in Azië, wat zorgt voor een unieke, culturele mix van east meets west. Historische gebouwen en prachtige paleizen, trendy wijken omringd door oude straten, kleurrijke en vriendelijke inwoners… Ja, Istanbul is zo’n stad waar je iedere keer weer iets nieuws ontdekt. Reis je met ons mee?

Wat te doen in Istanbul: 5 hoogtepunten

Omdat je wel 1001 dingen kunt doen in Istanbul, is kiezen behoorlijk lastig. Graag geven wij je 5 tips uit eigen ervaring, om je bezoek aan Istanbul onvergetelijk te maken!

1. Varen over de Bosporus

Wat te doen in Istanbul - De Bosphorus
Varen over de Bosporus. Foto: Michi Loheit

Stap op de boot en reis door twee werelddelen tegelijk! De Bosporus is een zeestraat die een natuurlijke grens vormt tussen Europa en Azië. En wat varen over deze bijzondere zeestraat extra leuk maakt, zijn de vele bezienswaardigheden die aan weerszijden van de oever zijn gebouwd: paleizen, moskeeën, bruggen… je komt écht langs de pracht en praal van de stad. Een must om te doen wanneer je in Istanbul bent!

Tip: Je kunt ook een avondcruise maken en genieten van de bezienswaardigheden die prachtig zijn verlicht.

2. Hagia Sophia bewonderen

Wat te doen in Istanbul - Hagia Sophia
Hagia Sophia. Foto: Erik Cleves Kristensen

Dit museum (plus voormalige moskee én kathedraal) is een van de meest spectaculaire bouwwerken ter wereld. De basis, de koepel, wordt omringd door ramen, waardoor deze lijkt te zweven. De binnenmuren zijn versierd met gouden mozaïeken, de vloeren met wit marmer en de zuilen met islamitische kalligrafie. De Hagia Sophia (Turkse naam: Ayasofya) staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is te vinden in de culturele wijk Sultanahmet.

3. Streetfood scoren

Wat te doen in Istanbul - Streetfood
Kebab, iemand? Foto: Vladimer Shioshvili

Het lekkerste eten vind je in Istanbul op straat! Overal staan kraampjes waar je kunt genieten van klassiekers als Turkse pizza (lahmacun), kebab en baklava, maar ook van – voor ons Nederlanders – onbekende delicatessen. Wat denk je van bladerdeeg pakketjes met witte kaas (börek), een soort ontbijtbagels met sesamzaadjes (simit) of gekruid vlees in een wrap (dürüm)? Probeer het uit en laat je verrassen!

4. Voetbalwedstrijd kijken

Wat te doen in Istanbul - Voetbalwedstrijd
Voetbalwedstrijd van Beşiktaş. Foto: ayhang

In Istanbul kun je je hart ophalen als je van voetbal houdt. Galatasaray, Fenerbahçe en Beşiktaş zijn dé topclubs van Istanbul – en de supporters zijn fanatiek. Dompel onder in het feestgedruis en scoor tickets voor een wedstrijd in een van de voetbaltempels. Er heerst een ongekende voetbalrivaliteit tussen de verschillende clubs uit Istanbul. Wie het pure fanatisme eens wilt meemaken zou dan ook eens een derby tussen clubs uit de wereldstad Istanbul moeten meemaken. Met een wedstrijd tussen Fenerbahçe en Galatasaray als absolute klassieker.

5. Tegeltjes tellen bij de Blauwe Moskee

Wat te doen in Istanbul - Blauwe Moskee
Blauwe Moskee. Foto: Harold Litwiler

Betoverende kroonluchters, imposante tapijten en 20.000 handgeschilderde blauwe, groene en roodbruine tegeltjes: bij de Sultan Ahmet Moskee (bijnaam: Blauwe Moskee) kijk je je ogen uit! De bijnaam verwijst naar de binnenplaats van de moskee, die versierd is met bijzondere blauwe tegels. De Sultan Ahmet Moskee is een van de grootste moskeeën ter wereld en is te bewonderen in de wijk Sultanahmet.

Tip: Zomers kun je iedere avond om 21.00 uur genieten van lichtshows en mooie verhalen, die op verschillende avonden in het Turks, Engels, Frans en Duits worden gegeven.

Kopfoto: ozguriks

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie