Vaccinaties & inentingen Macedonië: is het nodig?

0
Vaccinatie Thailand

Heb je plannen om naar Macedonië te gaan of heb je zelfs al je vakantie naar deze nog niet zo bekende vakantiebestemming geboekt? Dan heb je een goede keus gemaakt, want iedereen keert vaak aangenaam verrast terug van dit heerlijke land vol meren, rivieren, bergen en bossen. Vergeet vooral niet bij je vakantievoorbereidingen te controleren of je vakantie naar Macedonië gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Better safe than sorry 😉 Maar heb je een inenting voor Macedonië nodig en zo ja, welke? Je leest het hier!

Verplichte inentingen Macedonië

Voor Macedonië gelden in principe geen verplichte inentingen. Toch raden wij reizigers aan om een aantal weken voor vertrek contact op te nemen met de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Aanbevolingen inentingen Macedonië

Hepatitis A
Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, kan overgedragen worden door middel van besmet drinkwater of voedsel. De inenting wordt aangeraden omdat een infectie snel kan worden opgelopen, bijvoorbeeld door het drinken van kraanwater of het eten van een softijsje dat gemaakt is van verontreinigde melk. Symptomen van Hepatitis A zijn misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en een grieperig gevoel.

Difterie, tetanus en polio (DTP)
De infectieziekte difterie wordt door hoesten overgebracht. Tetanus kan je oplopen door een bacterie die in aarde en straatvuil voorkomt. Polio (kinderverlamming) wordt veroorzaakt door een virus dat via ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater wordt overgedragen. Difterie, tetanus en polio komen voor in landen met minder goede hygiënische omstandigheden, voornamelijk in Azië en Afrika.

In sommige gevallen worden ook andere inentingen voor Macedonië geadviseerd door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers. Dit zijn persoons- en reisgebonden adviezen. De informatie ontvang je tijdens een persoonlijk gesprek met de deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Het kan gaan om de volgende vaccinaties:

Hepatitis B
Rabiës

Tips om besmetting te voorkomen

Volg deze tips om tijdens je vakantie in Macedonië de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

  • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van zoogdieren om besmetting te voorkomen;
  • Haal geen (zwerf)dieren aan. Een beet, lik of krab kan rabiës (hondsdolheid) tot gevolg hebben;
  • Was je handen regelmatig, in het bijzonder voor het eten en na een toiletbezoek;
  • Drink geen water uit de kraan;
  • Zorg ervoor dat vis en vlees goed doorbakken of gekookt zijn. Ben je er niet zeker van? Eet het voedsel dan niet op;
  • Hoewel er geen malaria voorkomt in Macedonië is een steek van een normale mug ook geen pretje. Smeer je daarom goed in met een antimuggenmiddel met DEET.

Alle informatie over gezondheid in het buitenland vind je hier.

No comments