Pinpas of creditcard blokkeren in het buitenland? Hoe en wat?

0

Het kan je zomaar overkomen. Ben je lekker op vakantie in het buitenland, wordt je portemonnee met pinpas en creditcard gestolen! Of o help, je wilt geld pinnen, slikt de geldautomaat zonder pardon je pinpas in. Daar sta je dan. Weg vakantiesfeer, hallo stress! Wil je toch nog een beetje relaxed je vakantie voortzetten, lees dan snel verder wat te doen en hoe je de schade kunt beperken.

We raden je aan om meteen onderstaande acties te ondernemen wanneer je op vakantie je creditcard en/of pinpas kwijtgeraakt bent of als je portemonnee met betaalpassen is gerold.

Blokkeer direct je betaalpas

Neem onmiddellijk contact op met je bank en/of creditcardmaatschappij en laat je pinpas  of creditcard blokkeren in het buitenland, zodat criminelen er geen misbruik van kunnen maken. Banken en creditcardmaatschappijen hebben speciale telefoonnummers voor het melden van diefstal of kwijtgeraakte passen. Check de website van jouw bank en/of creditcardmaatschappij voor het juiste nummer en alle noodzakelijke informatie. Zorg ervoor dat je deze telefoonnummers altijd voorhanden hebt wanneer je op vakantie gaat. Want mocht er iets gebeuren, wil je uiteraard meteen alles laten blokkeren. Deze speciale hulplijnen zijn over het algemeen 24/7 bereikbaar. Houd er rekening mee dat je een aantal vragen gesteld worden om te checken of jij echt de eigenaar van de betaalpas bent, dus houd zaken als je rekeningnummer bij de hand. Neem ook direct contact op met je bank wanneer je bankpas is ‘opgegeten’ door een geldautomaat.

Bij diefstal altijd aangifte doen

Wij raden je aan altijd ter plaatse aangifte te doen bij de lokale politie in het geval van diefstal of verlies van je betaalpassen. Wacht dus niet totdat je weer thuis bent, de Nederlandse politie is namelijk niet bevoegd om buitenlandse aangiftes op te nemen. En wanneer er in de tijd vóórdat je de passen hebt geblokkeerd nog betalingen zijn gedaan met jouw pas, kun je met het proces-verbaal aantonen dat jij deze betalingen niet gedaan hebt. Neem voor de aangifte een geldig legitimatiebewijs mee en geef het type kaart en het rekeningnummer door dat bij de betreffende gestolen kaart hoort. Voor je reisverzekering heb je ook een schriftelijk bewijs van je aangifte nodig. Vraag hier dus naar zodra je de aangifte hebt afgerond.

Nieuwe betaalpas aanvragen

Vraag na diefstal of verlies meteen een vervangende bankpas/creditcard aan als deze niet automatisch door de bank/creditcardmaatschappij wordt aangeboden. Bij een nieuwe betaalpas kun je over het algemeen de pincode van je oude pas blijven gebruiken. Is dit niet het geval, dan krijg je vaak binnen enkele werkdagen naast je nieuwe pas een nieuwe pincode. Allemaal leuk en aardig, maar op je vakantie-adres heb je hier niet zoveel aan. Naast dat er een aantal dagen overheen gaan voordat je een nieuwe pas hebt, wordt deze naar je huisadres gestuurd. Maar geen nood, je hoeft op je vakantie niet zonder geld te zitten als je pas geblokkeerd of gestolen is. In het buitenland bieden de meeste banken in dat geval de mogelijkheid om ‘emergency cash’ op te nemen. Het bedrag wordt van je betaalrekening afgeschreven. Informeer hiernaar als je de bank belt om je pas te blokkeren.

Better safe than sorry…

  • Ga je naar een buitenlandse bestemming zoals bijvoorbeeld Spanje, Egypte of Gambia, neem dan altijd meerdere betaalpassen mee en bewaar ze apart van elkaar. Scherm altijd je handen af bij het pinnen, zodat niemand kan meekijken.
  • Schrijf je pincode nooit op een briefje dat je vervolgens in je portemonnee bewaart en doe ook geen stickertje met je pincode op je pas. Iemand die kwaad wil, maak je het zo wel heel gemakkelijk.
  • Is je portemonnee toch in handen van dieven, dan kan je er donder op zeggen dat ze met je gestolen pas geld van je betaalrekening pinnen. Stel daarom voordat je op vakantie gaat een limiet in op je rekening. Zo voorkom je dat er grote bedragen van je rekening gestolen worden.

 

No comments