9 tips om verantwoord vakantie te vieren

Kleine dingen kunnen al een groot verschil maken wanneer het gaat om verantwoord reizen. Wanneer je bewuste keuzes maakt, kan je je impact op het milieu verkleinen, of op de lokale economie en cultuur vergroten. Daarom geven wij jou tips hoe je dit makkelijk kan doen, zonder dat het je al te veel moeite of geld kost:

1. Ontdek de lokale cultuur

Het mooie aan reizen is dat je andere culturen kan ontdekken en in contact komt met mensen die je anders niet zou ontmoeten. Bezoek tijdens je vakantie de lokale markt en ga ook eens buiten het hotel bij een restaurant eten. Zo leer je de lokale cultuur echt kennen en stimuleer je ook lokale ondernemers.

2. Neem je eigen waterfles en tas mee

Check van tevoren of je het kraanwater op de bestemming kan drinken en waar je je fles kan bijvullen via de app Refill my Bottle. Vraag aan het hotel of ze een grote watertank hebben waar je je waterfles kan vullen. Zo bespaar je een hoop weggegooide plastic flesjes. Nog meer plastic besparen doe je door een tas mee te nemen voor je boodschappen. Stop een opvouwbaar tasje in je strandtas en doe daar je boodschappen in op weg terug naar je hotel.

3. Wees zuinig met water op reis

Op veel plekken waar we vakantie vieren is het warm, wat betekent dat water vaak ook schaarser is. Neem een douche in plaats van een bad en douche wat minder lang. Gebruik ook je handdoek een dag extra. Minder wassen is goed voor het milieu omdat er minder wasmiddel en water wordt gebruikt.

4. Bespaar energie

Doe alle lichten en de airco uit als je je kamer verlaat en doe je gordijnen dicht. Zo blijft de kamer lekker koel. Het is natuurlijk heerlijk als je kamer koud is als je terugkomt, dus ga iets eerder naar je kamer om de airco aan te zetten. Zo voorkom je dat de airco de hele dag onnodig aan staat.

5. Kies bewust je excursie

Ga een dagje wandelen of de omgeving verkennen op de fiets. Vraag na of ze lokale gidsen inzetten als je een tour gaat doen. Wees kritisch op excursies waar dieren bij betrokken zijn. Doe alleen excursies waar dieren in hun natuurlijke omgeving verblijven. Check of de excursie voldoet aan de do’s en don’t’s die opgesteld zijn door de ANVR voor excursies met dieren.

6. Gebruik milieuvriendelijke zonnebrand

Bepaalde stoffen die in reguliere zonnebrand zitten zijn schadelijk voor het leven in zee, dus let bij het kopen van je zonnebrand of er schadelijke stoffen in zitten. Gelukkig zijn er voldoende natuurlijke en milieuvriendelijke varianten die ook heel goed werken.

7. Laat niets achter

Scheid netjes je afval en laat niets in de natuur achter wat daar niet thuishoort. Zie je afval liggen? Raap het op en gooi het in de afvalbak!

8. Koop lokale producten en souvenirs

Als je souvenirs wilt kopen, kijk dan waar ze vandaan komen. Wanneer je souvenirs in Spanje koopt, die gemaakt zijn in China, zal dat waarschijnlijk wel goedkoper zijn, maar geen bijdrage leveren aan de lokale economie. Kijk waar ze echt authentieke souvenirs hebben en koop het liefst van de maker zelf. Zo profiteren zij en hun families direct van jouw aankoop. Koop geen spullen van bedreigde dieren, ivoor of koraal, dit is verboden en je komt er ook niet mee door de douane.

9. Geef geen spullen aan kinderen

Wanneer je spullen geeft aan kinderen zoals pennen of kleding, leer je kinderen dat bedelen loont. Wanneer je toch spullen wilt geven, koop ze dan ter plekke, zodat je daar ook de lokale economie verder helpt en geef ze aan een lokale hulporganisatie zodat de hele gemeenschap ervan profiteert.

Meer weten over verantwoord vakantie vieren? Klik dan hier.

 

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie