Zo kom je over je jetlag heen! 10 handige tips

Je kent het wel: je stapt uit het vliegtuig, klaar om die droomvakantie te beginnen, maar je lichaam zegt: “Nee, bedankt. Ik blijf liever nog even in mijn oude tijdzone.” We hebben het natuurlijk over jetlag. In dit blog gaan we de geheimen van het verslaan van jetlag ontrafelen, zodat je je vakantie kunt starten met een fris en wakker gevoel.

Wat is een jetlag?

is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer je snel meerdere tijdzones doorkruist. Ons lichaam heeft een ingebouwde klok, ook wel de circadiaanse ritmes genoemd, die bepaalt wanneer we wakker zijn en wanneer we slapen. Deze klok kan in de war raken als we snel door tijdzones reizen, wat leidt tot een jetlag.

Wat zijn de symptomen van een jetlag?

De symptomen van een jetlag kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de individuele gevoeligheid en het aantal doorkruiste tijdzones. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Slaapstoornissen (moeite met in slaap vallen, te vroeg wakker worden of niet kunnen doorslapen)
  • Vermoeidheid overdag
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Maag- en darmklachten

Tips om een jetlag te voorkomen

Hoewel je misschien niet in staat bent om jetlag volledig te voorkomen, zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen om het effect ervan te verminderen:

1. Pas je slaapritme aan

Enkele dagen voordat je vertrekt, begin je geleidelijk aan je slaapschema aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Hierdoor went je lichaam aan het nieuwe ritme en zal je de jetlag sneller te slim af zijn.

2. Doe het rustig aan

Hoe lang een jetlag duurt is per persoon verschillend, maar toch is het voor iedereen aan te raden niet meteen bij aankomst je dag al vol te plannen. Je lichaam moet namelijk ook wennen aan de nieuwe omgeving en herstellen van de vlucht. Dus ook al voelt het alsof je helemaal geen last hebt van de jetlag, pak je rust en plan je activiteiten een dag later.

3. Vermijd powernaps

Als je al moeite hebt met het vinden van je ritme tussen dag en nacht, zijn slaapjes tussendoor al helemaal boosdoeners. Het lijkt onschuldig een dutje in het vliegtuig of op de hotelkamer, maar die dutjes zorgen er wel voor dat je ’s nachts geen oog meer dicht doet. Dit geldt hetzelfde voor de terugreis om een jetlag bij thuiskomst voor te zijn. Pak dus wel lekker je rust, maar ga pas naar bed wanneer het ook daadwerkelijk bedtijd is.

4. Sta de dag erna gewoon weer normale tijd op

Nog een van de jetlag tips om je jetlag te verhelpen is om de dag na de vlucht gewoon weer vroeg op te staan. Als je blijft liggen omdat je waarschijnlijk nog erg moe bent, kan dat ervoor zorgen dat je de nacht erna weer slecht slaapt. Met vroeg opstaan wordt bedoeld, de tijd dat je normaal gemiddeld opstaat. Ook voor als je weer thuis bent; sta de ochtend erna gewoon op een normale tijd weer op. Zo verhelp je tevens de jetlag bij thuiskomst.

5. Eet en drink aan boord

Het eten en drinken aan boord van het vliegtuig is niet echt het populairste voedsel onder de passagiers. Maar toch is het aan te raden dit wel te eten en niet van tevoren een grote maaltijd op het vliegveld te nuttigen. Je spijsvertering gaat hierdoor een stuk langzamer werken, waarmee je buikklachten voorkomt. Probeer ook de tijden van het eten aan te passen aan de bestemming.

6. Vermijd cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen je slaapritme verstoren. Probeer deze stimulerende middelen te vermijden, vooral in de uren voor het slapengaan, om een betere nachtrust te krijgen.

7. Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water tijdens je reis, zowel voor als tijdens de vlucht. Uitdroging kan de effecten van jetlag verergeren, dus drink genoeg vloeistof om je lichaam op schema te houden.

8. Zet je horloge alvast op de nieuwe tijd

Als je eenmaal aan boord van het vliegtuig bent, zet je je horloge op de tijd van je bestemming. Dit helpt je geest om zich mentaal voor te bereiden aan de nieuwe tijdzone.

9. Beweeg tijdens je vlucht

Lang stilzitten kan je vermoeider maken. Maak af en toe een wandeling door het gangpad, stretch je benen en armen, en doe wat lichte oefeningen om de bloedsomloop te stimuleren.

10. Wees geduldig

Soms duurt het even voordat je lichaam zich volledig aanpast aan de nieuwe tijdzone. Gun jezelf de tijd om te wennen en probeer niet te veel te doen in de eerste paar dagen na aankomst. Luister naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft.

Tot slot

Een jetlag is een onvermijdelijk neveneffect van het reizen door meerdere tijdzones. De een heeft er meer last van dan de ander, maar met de juiste voorbereiding en aanpak kun de impact ervan minimaliseren en zul je sneller herstellen.

Hoe lang duurt een jetlag?

Een jetlag kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van het aantal doorkruiste tijdzones en de individuele gevoeligheid.

Wat zijn de symptomen van een jetlag?

De symptomen zijn onder andere slaapstoornissen, vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, hoofdpijn, prikkelbaarheid en maag- en darmklachten.

Hopelijk hebben bovenstaande tips je handvatten gegeven en je enigszins gerustgesteld! Ben je van plan om ook een reis te maken naar een bestemming in een andere tijdzone? Bekijk dan snel ons aanbod en gebruik onze top 5 jetlag tips om je jetlag te verhelpen.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie